Berekenen.nl
Geplaatst op 29 november

Toeslagen kinderopvang volgens Raad van State te lastig

Het vaststellen en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag is volgens de Raad van State te ingewikkeld. De Belastingdienst kan daar makkelijker mee omgaan, om ouders daarin tegemoet te komen. Bovendien moet het mogelijk zijn om soepeler om te gaan met ouders die te veel geld hebben gekregen. De toeslagen zitten volgens de raad te lastig in elkaar, waardoor het niet iedereen duidelijk is waar wel en geen recht op bestaat.

Er is nu sprake van een alles-of-niets-regeling. Volgens de Raad van State is die regeling te streng. Als ouders de toeslag niet volledig gebruiken wordt deze stopgezet en moeten de ouders alles terugbetalen. Ook als niet alle gemaakte kosten aantoonbaar zijn moet alles worden terugbetaald. Het is de bedoeling om fraude tegen te gaan, maar volgens de raad schiet de Belastingdienst hiermee z’n doel voorbij.

Toeslagen moeten makkelijker

De toeslagen moeten volgens de raad een stuk makkelijker. Op die manier kan worden voorkomen dat ouders in de financiële problemen raken. Bovendien moet het ervoor zorgen dat meer ouders de toeslag weer kunnen ontvangen, omdat ze kosten maken oor kinderopvang.

De hoogste bestuursrechter in Nederland biedt de fiscus meer maatregelen om maatwerk te bieden. Het gaat om ‘bijzondere omstandigheden’, waarbij het mogelijk is om af te zien van het terugvorderen. Ouders komen daardoor minder snel in de financiële problemen. De uitspraak volgt op kritiek van onder meer de Nationale Ombudsman. Al in 2017 werd daardoor vastgesteld dat de toeslag voor 232 gezinnen in Nederland zonder goede reden was stopgezet.

Toeslagen berekenen

Ben je zelf benieuwd naar de toeslagen die je kunt ontvangen? Je kunt online jouw toeslagen berekenen. Dat is de makkelijkste manier om er achter te komen of je geen toeslagen laat liggen. En minstens zo belangrijk, het helpt je na te gaan op welke toeslagen je geen recht hebt. Ontvang je die op het moment wel? Dan is het belangrijk om dit stop te zetten, waarmee je voorkomt dat je het bedrag aan de Belastingdienst terug dient te betalen. We helpen je met de toeslagen en het berekenen daarvan graag om de juiste toeslagen aan te vragen en daar op een makkelijkere manier gebruik van te maken.