Berekenen.nl
Geplaatst op 24 december

2021, een financieel zwaar jaar

Het corona virus heeft veel impact op ons gehad en nog steeds. De werkloosheid groeit, het aantal mensen die in de bijstand zitten neemt toe en diverse bedrijven moeten enorm krimpen of sluiten. 2021 zal voor veel mensen een financieel zwaar jaar zijn. Daar staat tegen over dat voor die mensen die hun baan behouden er financieel niet veel zou veranderen. Dit blijkt uit een berekening die het Nibud heeft uitgevoerd.

Prijzen stijgen hard

We kunnen zeggen dat de prijzen over het algemeen zullen gaan stijgen in 2021. Het kabinet neemt weinig maatregelen om die prijsstijging te compenseren. Zo zal iedereen merken dat de zorgverzekeringspremie zal gaan stijgen rond de €5,00. En mensen die recht hebben op zorgtoeslag zien dat de toeslag niet hetzelfde bedrag wordt verhoogd. Wel ziet het Nibud dat het kabinet de regelingen voor huishouders met drie of meer kinderen verruimt. Zij profiteren met name van de verhoging van het kind gebonden budget. Wil jij weten wat je kind gebonden budget is? Bereken dat hier.

Controleer de toeslagen

Het word erg aangereden om de toeslagen na te kijken of deze nog kloppen. Iemand die het afgelopen jaar veel heeft overgewerkt, en meer heeft verdiend, kan hierdoor te veel aan toeslagen hebben gekregen en loopt het risico dat het terug betaald moet worden. Het kan ook zijn dat je werkloos bent geworden, en dan kan juist zijn dat recht hebt op meer toeslag. Bereken hier de hoogte van je toeslagen.

Werkloos of bijstand

De koopkracht van mensen in de bijstand of met een werkloosheidsuitkering verandert volgend jaar nauwelijks. Het kabinet doet veel voor ondernemers en het bedrijfsleven om werkloosheid tegen te gaan. Maar de mensen die werkloos zijn geraakt of in de bijstand zitten hebben volgend jaar nauwelijks meer te besteden. Uit het onderzoek blijkt dat mensen ook in 2021 20-25% achteruitgaan als ze werkloos worden. Zeker voor mensen die van het minimum moeten rondkomen, zal 20221 financieel een zwaar jaar worden. Wel is er hoop voor mensen die in een sociale huurwoning wonen. Het kabinet verplicht woningcorporaties een huurverlaging voor huurders met een laag inkomen en een hoge huur.

Zelfstandigers betalen meer belasting

Er komt een grote verandering aan voor zelfstandigers. Dit komt niet alleen door de crisis. Ook de mensen die niet worden getroffen door het corona virus merken dat ze in 2021 meer geld kwijt zijn aan belasting. Dat komt onder andere door de verlaging van zelfstandigenaftrek. Wil jij je zelfstandigenaftrek berekenen? Dat kan hier. 

Voorwaarden toeslagen

Toeslagen hebben wel voorwaardes waaraan je aan moet voldoen. We nemen de zorgtoeslag even als voorbeeld. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de Belastingdienst om de kosten van je zorgverzekering te verlagen. De hoogte hangt af van je inkomen. Hoe lager je inkomen hoe meer zorgtoeslag je ontvangt. Zit je boven een bepaald inkomen en vermogen dan kan het zijn dat je de zorgtoeslag moet stopzetten. Je hebt recht op zorgtoeslag wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet:

• Je bent 18 jaar of ouder
• Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
• Je jaarlijks inkomen in 2021 is niet meer dan €31.138
• Je eigenvermogen is niet hoger dan €118.479
• Je hebt een basisverzekering

Bereken hier je zorgtoeslag.