Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.7 / 10 (15)

Koopkracht berekenen

Bereken hier je echte koopkracht met het prijsverschil van producten die jij zelf kiest. De overheid geeft namelijk jaarlijks koopkrachtcijfers, maar wat zegt dat nu echt? Is jouw loon wel of niet mee gestegen? Zijn de producten die je koopt wel of niet duurder geworden? Op deze website kan je jouw koopkracht berekenen ten opzichte van twee verschillende jaren. Het enige wat je nodig hebt is je loonstrookje uit jaar A en een loonstrookje uit jaar B. Daarnaast moet je ook weten hoeveel een bepaald product in jaar A kostte en hoeveel dat product in jaar B kostte. Op die manier weet je welke koopkracht cijfers op u van toepassing zijn. lees meer

Vul hier uw oude inkomen in. 
Vul hier uw nieuwe inkomen in. 
Vul hier de oude prijs van het product in waarmee u uw koopkracht wilt bepalen. 
Vul hier de nieuwe prijs van het product waarmee u uw koopkracht wilt meten in. 

Wat is koopkracht?

Koopkracht is je reële inkomen. Je hebt een absoluut inkomen dat je kan lezen op je loonstrookje, echter dit alleen zegt niet zoveel over je welvaart. Dit hangt namelijk af van de prijs van voeding en andere dingen die je wilt kopen. Je koopkracht geeft aan hoeveel eten, drinken en andere spullen die je nodig hebt je kan kopen van je loon. Dat is zeg maar je “echte” loon.

Waarom is koopkracht belangrijk?

Weten wat je koopkracht is zegt iets over jouw economische omstandigheden. Als je een tijd geen loonverhoging hebt gehad heb je door inflatie meestal minder koopkracht. Eigenlijk ben je er dan op achteruit gegaan, omdat je minder spullen kan kopen met hetzelfde geld. Als je wel een loonsverhoging hebt gehad is dit in eerste instantie goed nieuws. Je moet dan wel kijken of de producten die je koopt niet ook duurder zijn geworden. Als die stijging procentueel net zoveel is als de stijging van je loon is je koopkracht gelijk gebleven. Jouw economische omstandigheden zijn dat dan ook. Alleen als je loon harder stijgt dan de prijs van producten heb je een echte stijging van je loon, waarbij dit ook te merken is als je eens gaat winkelen.
koopkrachtberekenen

De koopkracht berekenen

De koopkracht wordt met indexcijfers berekend. Om je reële inkomen te berekenen wordt het indexcijfer voor je nominale inkomen gedeeld door de indexcijfer van de prijsstijging of daling. Deze indexcijfers bereken je door je nieuwe inkomen door je oude inkomen te delen en daarna te vermenigvuldigen met 100. Dit doe je ook met de verschillende prijzen.

Formule:

(Indexcijfer nominaal inkomen/indexcijfer) prijs x 100 = reële koopkracht.

Nieuws over

Wat gebeurt er in 2023 met de koopkracht?

Inflatie en koopkracht, iedereen was er het afgelopen jaar mee bezig. Maar wat er ons in 2023 te wachten staat hebben we nog geen idee van. 2023 is het jaar waarin onder andere het prijsplafond voor energie geldt. Wij geven antwoord op 5 gestelde vragen over de inflatie en koopkracht in 2023.

» Lees het volledige bericht
Hoe wordt koopkracht berekend?

Koopkracht wordt berekend via groepen huishoudens, bijvoorbeeld alleenstaanden of gepensioneerden. Koopkracht geeft aan hoeveel een gemiddeld huishouden kan kopen. Het geeft dus niet exact aan hoe groot je koopkracht is.

» Lees het volledige bericht
Koopkracht in 2022

Koopkracht je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies? En hoe bereken jij makkelijk jou eigen koopkracht? Wij leggen het je uit.

» Lees het volledige bericht
Koopkrachtcijfers goed voor jouw portemonnee?

Je hoort regelmatig over koopkracht: wat jouw geld waard is. Wat je kunt kopen met je euro’s. Volgens de koopkrachtcijfers die uitlekten voorafgaand aan Prinsjesdag 2020 gaat de koopkracht erop vooruit. Betekent dat automatisch dat je meer te besteden hebt?

» Lees het volledige bericht
Meer koopkracht in 2020: hoe komt het over?

De koopkracht neemt in 2020 toe. Het betekent dat we meer te besteden krijgen, omdat de inkomens harder groeien dan de inflatie. Maar, wat merken we daar in de praktijk van?

» Lees het volledige bericht
Koopkracht stijgt in 2017 over de gehele linie

Tijdens Prinsjesdag 2016 maakte het kabinet de begroting voor het komende jaar bekend, net als de verschillen in koopkracht ten opzichte van dit jaar. Uit de berichtgeving blijkt onder andere dat vrijwel iedereen er in 2017 op vooruit zal gaan en dat we dit op verschillende vlakken zullen merken.

» Lees het volledige bericht
Koopkracht zal toenemen in 2017

De koopkracht zal in 2017 weer toenemen. Dat is wat we weten als het gevolg van de uitgelekte plannen voor Prinsesdag.

» Lees het volledige bericht
Koopkracht stijgt in 2015 harder dan verwacht

De koopkracht stijgt in 2015 harder dan verwacht, dat heeft vice-premier Asscher gezegd. Mensen gaan er het komende jaar 0,75% op vooruit, een hoger percentage dan met Prinsjesdag in 2014 was aangegeven.

» Lees het volledige bericht