Berekenen.nl
Geplaatst op 24 juni

Sparen, sparen, sparen

Sparen is een ding waar veel mensen mee bezig zijn of er mee bezig proberen te zijn. De ene persoon gaat het sparen heel goed af. De ander geeft liever zijn of haar geld direct uit, waardoor het sparen wat lastiger gemaakt wordt.

Sparen met een doel

Als je gaat sparen, dan spaar je vaak met een doel. Dit kan om grote geplande aankopen gaan, zoals een huis of een auto. Maar je kunt ook sparen voor het geval dat het geld ineens nodig is. Bijvoorbeeld als de wasmachinestuk is of als de hond naar de dierenarts moet. Alles wat we doen en wat we willen kost geld. Om te sparen is verantwoordelijkheid en kennis nodig. Verantwoordelijkheid is nodig zodat je je verantwoordelijk voelt over jouw geld, de inkomsten en uitgaven moeten goed in het oog gehouden worden. Het stukje kennis is nodig voor de bankzaken, waar kan je het beste je geld onderbrengen?

Slim sparen

Er is een stukje kennis nodig om je geld op de juiste plek en op de juiste manier onder te brengen. Er zijn verschillende banken die jouw een spaarrekening aan bieden. Het is verstandig om je gespaarde geld op de bankrekening te zetten, omdat je dan een rente kunt verwachten. De rente is niet heel hoog, maar geld wat je dankzij de rente ontvangt is altijd mooi meegenomen, je hoeft er niets voor te doen. Via de rente-berekenen tool kun je gemakkelijk berekenen hoeveel rente je ontvangt over je gespaarde geld.

Spaardoel

Als je een doel hebt om te sparen, dan weet je hoeveel het je gaat kosten om datgene aan te schaffen waarvoor je al die tijd al je geld aan de kant legt. Via de Inleg-spaardoel-berekenen tool kun je op een gemakkelijke en snelle manier bereken hoeveel geld je moet inleggen om je spaardoel te behalen. Er kan natuurlijk altijd geleend worden, maar sparen geeft meer zekerheid dan dat lenen dat doet. Bij het lenen van geld moet je vaak nog rente terug betalen, waardoor je uiteindelijk meer geld kwijt bent dan dat er nodig is.

Wat is het eindkapitaal?

Sommige mensen sparen heel veel geld, soms is er dan geen eens een spaardoel opgesteld. Deze mensen besluiten zelf om zuiniger te leven en geven het geld daarom niet uit, maar zetten het opzij. Zij sparen voor de onverwachte doelen of bewaren al hun geld om uit te geven na hun pensioen. Als je ongeveer weet hoeveel geld er gespaard wordt, dan kun je op een snelle manier wat jouw eindkapitaal zal zijn. Het eindkapitaal is al het geld wat je aan het einde van je spaarplan bij elkaar hebt gespaard. Bereken dit bedrag via de eindkapitaal-berekenen tool.

Bankrekeningnummer

Om ervoor te zorgen dat het geld binnenkomt op het juiste bankrekeningnummer, kun je altijd even checken of je IBAN-nummer wel klopt. Dat kan via de iban-berekenen tool. Via deze zelfde tool kun je gemakkelijk zien of het rekeningnummer van je spaaraccount wel klopt. Sinds 2014 kunnen we alleen nog maar betalingen uitvoeren via de IBAN, daarom is het belangrijk om te weten of jouw nummer het goede nummer is.