Berekenen.nl
Geplaatst op 18 juli

‘ZZP-ers moeten minimaal 16 euro per uur gaan verdienen’

ZZP-ers verdienen gemiddeld genomen nog altijd veel te weinig. Dat is volgens onder andere de NOS en de Volkskrant de mening van het kabinet. Dat wil dat zelfstandigen vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur gaan verdienen. Op die manier moeten zij ook zonder de zelfstandigenaftrek het hoofd boven water kunnen houden.

Zelfstandigen betalen tot een inkomen van 24.000 euro nu geen belasting. Een groot deel van hen kan alleen dankzij die enorme fiscale bonus rondkomen. Het kabinet vindt dat dit moet veranderen, door zelfstandigen meer inkomsten te garanderen.

Zonder zelfstandigenaftrek het hoofd boven water

Zonder zelfstandigenaftrek zouden veel ZZP-ers in de problemen komen. Dat ligt volgens de overheid deels aan de lage tarieven die er nu vaak worden betaald. Zelfstandigen accepteren die tarieven, omdat ze dankzij het fiscale voordeel net genoeg overhouden. Door het minimumtarief te verhogen moet het uiteindelijk makkelijker worden om de fiscale voordelen terug te draaien en ervoor te zorgen dat zelfstandigen hun hoofd zelf boven water kunnen houden.

Zelfstandigenaftrek berekenen

Wil je de zelfstandigenaftrek berekenen en ontdekken welk fiscaal voordeel je hebt als je werkt als ZZP-er? Je kunt de aftrek berekenen voor het jaar dat je graag wilt weten. Je hebt daar in ieder geval jouw winst uit de onderneming bij nodig, net als of je de AOW-leeftijd al bereikt hebt. Je dient verder aan te geven of je minimaal 1.225 uur per jaar aan jouw onderneming werkt. Alleen in dat geval kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Je kunt die online berekenen, zodat je goed weet welk fiscale voordeel er voor jou beschikbaar is.