Berekenen.nl
Geplaatst op 5 mei

GroenLinks eist gesprek AOV in ruil voor belastingvoordeel ZZP-er

GroenLinks wil belastingvoordelen voor ZZP-ers afschaffen, als zij niet bereid zijn om in gesprek te gaan over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Volgens de partij is het belastingvoordeel via de zelfstandigenaftrek ooit in het leven geroepen als compensatie voor de kosten voor arbeidsongeschiktheid en het pensioen.

Als zelfstandigen aan de ene kant niet willen betalen en praten over de AOV en hun pensioen zou er volgens GroenLinks ook geen fiscaal voordeel meer moeten zijn. Op die manier hoopt de partij meer zelfstandigen in beweging te krijgen.

Compensatie voor arbeidsongeschiktheid en pensioen

De fiscale voordelen voor ZZP-ers zijn er in de vorm van zelfstandigenaftrek en bijvoorbeeld de MKB-winstvrijstelling. Die fiscale voordelen kunnen zelfstandigen gebruiken om de kosten voor een AOV te dekken, net als die voor de opbouw van hun pensioen.

Volgens GroenLinks gaan te weinig zelfstandigen daarmee aan de slag, waardoor ze op termijn in de problemen kunnen komen. De partij pleit voor een verplichte oriëntatie. ZZP-ers dienen zich dan in ieder geval te oriënteren, om duidelijk te maken welke risico’s ze lopen en hoe ze die kunnen afdekken.

Zelfstandigenaftrek berekenen

Wil je als zelfstandige de zelfstandigenaftrek berekenen? Bereken op die manier welk fiscaal voordeel je hebt ten opzichte van de inkomstenbelasting die je betaalt.

De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag voor alle zelfstandigen die aan het urencriterium voldoen. Je kunt online berekenen of je daar aan voldoet, waardoor je vervolgens in aanmerking komt voor de aftrekpost. Als dat het geval is kan dat duizenden euro’s schelen aan te betalen belasting. Het is daarom zeer de moeite waard om de verschillende aftrekposten goed te berekenen en te beoordelen, om op dat gebied zo min mogelijk voordeel te laten liggen.