Berekenen.nl
Geplaatst op 29 november

Het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand


Krijg jij een eindejaarsuitkering of 13e maand? Dat is dan ook een mooie beloning voor het harde werken wat je het afgelopen jaar hebt gedaan. Vaak betaalt je werkgever deze bonus uit in december. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand? Dat lees je hier.


Het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand

Naast de vele verschillen zijn er ook een aantal dingen waar deze bonussen gelijk in zijn. We kunnen dan ook zeggen dat beide uitkeringen een extra beloning zijn op je normale salaris. Het verschil zit in de berekening van de eindejaarsuitkering en 13e maand. Veel mensen vergeten dat. Maar dat is het grootste verschil. Bij een 13 maand krijg je namelijk een extra bruto maandsalaris. Je kan het dan zien als een extra maandloon. Daarom heet deze bonus ook de 13e maand. Bij een eindejaarsuitkering is een deel van het bruto salaris wat je in het hele jaar hebt verdient. Vaak een afgesproken percentage. Wanneer dat percentage rond de 8% krijg je ongeveer net zoveel als een 13e maand. Soms spreekt je werkgever een vast bedrag met je af dat je minimaal als eindejaarsuitkering krijgt. Je moet dit dus echt zien als een extraatje van je werkgever voor je harde inzet van het afgelopen jaar.

Is een bonus verplicht?

Nee, een eindejaarsuitkering of 13e maand is niet verplicht. Het staat dan ook niet in de wet. Het kan zijn dat het wel in de CAO van je werkgever staat, maar het kan ook in je arbeidscontract staan. er staat dan altijd hoe hoog de bonus precies is of welk deel van je bruto jaarloon je krijgt. Weet je het dus niet zeker? Je kan erachter komen door goed je CAO of arbeidscontract door te lezen. Je kan natuurlijk ook altijd je werkgever vragen, maar de kans is groot dat je doorverwezen wordt naar de CAO of arbeidscontract.

13e maand extra belast?

Het Nederlandse belastingstelsel bestaat uit vier belastingschijven. Met een laag inkomen betaal je alleen belasting in de laagste belastingschijf, met een hoger inkomen betaal je in meerdere schijven. Je betaalt dan dus gedeelte belasting tegen het laagste tarief in de eerste schijf en gedeeltelijk tegen een hoger tarief. De dertiende maand wordt bovenop je jaarsalaris geteld, waardoor de dertiende maand altijd volledig in de hoogste belastingschijf valt.

Belasting en heffingskorting

Een andere factor die maakt dat je meer belasting betaalt over de 13e maand, is de loonheffingskorting. Alle werknemers hebben namelijk recht op een aantal loonheffingskortingen, bijvoorbeeld arbeidskorting. Dat wil zeggen dat je een korting krijgt op de inkomstenbelasting die je betaalt over je loon. Deze heffingskortingen verrekent de Belastingdienst elke maand automatisch met het loon of je kunt deze zelf bij de belastingaangifte laten verrekenen. Voor de dertiende maand geldt er echter geen heffingskorting, waardoor je meer belasting betaalt. Hier moet je dus ook goed rekening mee houden wanneer je een 13e maand krijgt van je werkgever. Veel mensen vergeten dit namelijk.