Berekenen.nl
Geplaatst op 30 juli

Wat is een 13e maand?

Een dertiende maand, of sommige zeggen eindejaarsuitkering, is meestal een brutobedrag ter hoogte van een maandsalaris. Dit bedrag keer je aan het einde van het kalenderjaar uit aan een werknemer.

Verschil tussen 13e maand en prestatiebeloning

In de meeste gevallen is dit bedrag niet afhankelijk van de prestaties van de werknemer of het bedrijf. Daarin verschilt de dertiende maand van een prestatiebeloning, zoals een bonus of winstdelingsuitkering.

Wat zijn de voorwaarden?

Een dertiende maand kan gebonden zijn aan bepaalde voorwaarden. Sommige werkgevers keren het extra salaris bijvoorbeeld alleen uit als een werknemer op een bepaalde datum in dienst was. Een dergelijke voorwaarde moet wel schriftelijk vastgelegd zijn.

Is het een verplichting?

In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op, tenzij een eindejaarsuitkering is geregeld in een cao, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst. In die gevallen kun je er als werkgever toch aan gebonden zijn.

Mag je werknemers uitsluiten van een dertiende maand?

Je mag werknemers niet zomaar uitsluiten van een eindejaarsuitkering. Als werkgever moet je namelijk rekening houden met de regels voor gelijke behandeling op het werk. Dit betekent onder meer dat alle werknemers bij gelijk werk een gelijkwaardige beloning moeten krijgen. Het bijvoorbeeld niet toegestaan om een eindejaarsuitkering alleen uit te keren aan mensen met een vast contract.

Wat kun je doen met een dertiende maand?

De meeste mensen gebruiken hun 13e maand om Sinterklaas cadeaus te kopen of een nieuwe outfit te scoren voor de kerstdagen. Een leuke vakantie boeken is ook nog een optie, al maakt de Corona-pandemie dit niet gemakkelijker. Sparen kan echter wel of schulden af te lossen. Er zijn veel mogelijkheden wat je zou kunnen doen met je 13e maand. Denk wel goed na wat je gaat doen. Heb jij nou recht op een dertiende maand en wil je graag weten wat jij kan verwachten in december?
Berekenen dan hier jouw dertiende maand.