Berekenen.nl
Geplaatst op 16 maart

Wat vergoedt je autoverzekering bij autoschade door winters weer?

In ons koude kikkerlandje zorgen nattigheid en kou in de winter voor gladde wegen en daardoor wordt de kans op ongelukken, botsingen en pech aan je auto vergroot. Zorg dat je goed voorbereid de weg op gaat. Hieronder bespreken we enkele voorzorgsmaatregelen.

Start je auto door de kou niet meer?

Heeft je auto een tijdje stilgestaan en start de auto niet meer? Dat kan met je accu te maken hebben. Je zult altijd zien: op dat moment komt het totaal niet uit! Het is dan wel zo fijn als je verzekerd bent voor pechhulp. Dit is vaak een aanvullende verzekering naast je autoverzekering. Check even bij je autoverzekeraar waarvoor je verzekerd bent. Met een aanvullende verzekering Pechhulp weet jij dat je in ieder geval weer snel de weg op kunt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Je bekijkt in de ochtend het nieuws op je smartphone en je ziet het al: file en code geel. Balen, maar je zal vroeg of laat toch naar je werk moeten. Zorg dat je autoruiten geheel ijsvrij zijn als je de weg opgaat. Houd genoeg afstand tot je voorganger, want een ongeluk is zo gemaakt. Je voorganger trapt plotseling op de rem en daar ga je, je rijdt tegen de auto van je voorganger aan. Helaas ben jij voor deze schade aansprakelijk. De schade die de andere auto in kwestie heeft, wordt vergoed door je verplichte WA-verzekering. Echter geldt dit niet voor je eigen auto. De onkosten aan je eigen auto worden niet vergoed, tenzij je een aanvullende dekking hebt zoals een Beperkt Casco of Allrisk verzekering.

Winterbanden nodig?

Niet iedereen in Nederland heeft standaard winterbanden klaarliggen als het winterse weer zijn intocht maakt. Toch is het verstandig om winterbanden aan te schaffen omdat het je schade kan besparen. Winterbanden hebben meer grip en een aangepast profiel, hierdoor presteren ze beter dan je normale autobanden. Stel je voor: je staat stil op een helling en het is glad. Wegrijden vanuit stilstand wordt dan niet makkelijk en schieten je all season banden tekort. Ga je binnenkort op wintersport? Dan is het wel belangrijk om jezelf van tevoren te verdiepen in de regels rondom winterbanden en -kettingen in het buitenland.

Dekking autoverzekering

Zoals we hierboven al aangeven: de meeste Nederlanders hebben een WA verzekering. Dit is een verplichte autoverzekering, maar je bent beperkt verzekerd. Schade aan andere auto’s wordt vergoed, maar daar houdt het dan ook op. Heb je een Beperkt Casco verzekering? Dan ben je ook verzekerd voor hagel, inbraak en diefstal. Wil je het liefst zo volledig mogelijk verzekerd zijn? Dan is een All Risk verzekering een goede optie want hierbij is de schade aan je eigen auto wel verzekerd.

Pas je rijgedrag aan tijdens de wintermaanden en ga goed voorbereid de weg op!