Berekenen.nl
Geplaatst op 10 februari

Veelgemaakte fouten na een aanrijding

Een auto-ongeluk is een nare ervaring, wie er ook schuld heeft. Hoe voorkom je veelgemaakte fouten? Met deze tips weet je precies waar je op moet letten. Je kunt bijvoorbeeld ook een digitaal schadeformulier invullen.

Na een ongeval zul je waarschijnlijk moeten bekomen van de schok. Wel is het belangrijk om direct duidelijke foto's te maken. De foto’s kunnen laten zien hoe het ongeval is gebeurd en welke schade er precies is ontstaan. Menno Dijcks van Independer zegt: "Foto's of camerabeelden zijn niet altijd verplicht, maar ze zijn erg handig als er een discussie is. Dan heb je de bewijzen. Je kunt ook uitleg vragen aan getuigen. Al dit bewijsmateriaal kan doorslaggevend zijn als de partijen het niet eens worden over wie schuldig is.”

Rij niet door!

Doorrijden na een ongeval is strafbaar, maar toch gebeurt het heel vaak. Rijdt je in paniek verder, dan kun je binnen twaalf uur alsnog jezelf melden bij de politie als je dan nog niet gevonden bent. In dit geval zou het alleen van toepassing moeten zijn op blikschade. In hulpeloze toestand vertrekken en letsel toebrengen is direct strafbaar. De maximale straffen zijn: een geldboete van 8.100 euro, drie maanden gevangenisstraf en ontzegging van het rijbewijs voor vijf jaar.

Vul het hele schadeformulier in, ook de achterkant

Een grote fout na een aanrijding is om zomaar weg te rijden met alleen het telefoonnummer van de tegenpartij. Het is erg belangrijk om het Europese aanvraagformulier in te vullen om de claim correct te verwerken. Doe het zo snel mogelijk, maar doe het wel op een veilige plaats, zoals de parkeerplaats van een benzinestation. Wie droomde er achter het stuur? Of wie heeft er een scherpe bocht gemaakt? Met het formulier kun je precies vastleggen wat er is gebeurd.

Zeventien situaties als oorzaak

Op het Europese schadeformulier staan ​​zeventien situaties als oorzaak van de aanrijding. Beide bestuurders vullen de kolom in. “Het komt vaak voor dat de achterkant van het formulier wordt vergeten, hoewel deze ook erg belangrijk is. Er zijn meer vragen over de toedracht van het ongeval, de persoonlijke omstandigheden van de bestuurder en mogelijke slachtoffers. Je hoeft de achterkant niet ter plekke te vullen. Dat kan ook rustig thuis", zegt Dijcks.

Vergeet de handtekeningen niet

Zijn alle velden van het aanvraagformulier ingevuld? Dan is het tijd voor de laatste belangrijke stap: handtekeningen. Ze transformeren het formulier in een formele verklaring. Na ondertekening kan er niets meer veranderd worden. Ook niet als je later beseft dat de aanrijding net iets anders is verlopen.

Het is vervelend als je in een goed overleg een formulier invult en dan blijkt dat de andere partij opeens van gedachten verandert. Zijn er meningsverschillen? In dit geval kunnen bewijsstukken zoals foto's of getuigen doorslaggevend zijn. Bij onenigheid kun je het beste contact opnemen met de rechtsbijstandsverzekering.

Kies de juiste garage

Was de schade jouw schuld? Dan dekt alleen de risicoverzekering de schade aan jouw eigen auto. Als de tegenpartij in gebreke blijft, kun je de schade verhalen op de WA-verzekering. Je wil de schade waarschijnlijk zo snel mogelijk herstellen. "Toch is het verstandig om niet naar de eerste of beste garage te gaan", zegt Dijcks. "Verzekeraars werken vaak samen met bepaalde maatschappijen. Als je daar bijvoorbeeld je auto kunt repareren, betaal je een lager eigen risico. Check dit daarom voordat je naar de garage rijdt."

Digitaal schadeformulier

De MobieleSchadeMelden app bestaat al jaren als vervanger van het Europese schadeformulier. Deze app moet het doorgeven van informatie en foto's aan de verzekeraar na een aanrijding vergemakkelijken. Je hoeft geen papieren formulier meer in te vullen. Alle informatie over begeleidende voertuigen wordt automatisch ingevoerd door middel van kentekenplaten. GPS lokaliseert het ongeval. Handtekeningen worden vervangen door sms-codes die je moet uitwisselen met de andere partij.

Iedereen kent het papieren formaat, maar voor digitale processen is de toepassing geschikter. “We zitten nog in de overgangsfase, maar we verwachten dat de app op termijn volledig functioneel zal zijn”, zegt Dijcks. “Meld de schade zo snel mogelijk na de aanrijding bij de verzekeraar. Zo hoeft de ontvanger van de vergoeding niet te lang te wachten.”

Online autoverzekering berekenen

Het bedrag van jouw autoverzekering wordt bepaald op basis van verschillende factoren. Je leeftijd speelt hierbij een rol. Ook het aantal schadevrije jaren en gereden kilometers per jaar. Sommige autoverzekeraars geven ook rijstijl-korting, handig als je netjes rijdt. Daarnaast heeft het type dekking dat je kiest invloed. Kies je voor WA-verzekerd zijn, WA+-verzekerd zijn of kies je voor Allrisk-verzekerd zijn? Dit zijn factoren bij het berekenen van de autoverzekering. Klik hier om online je autoverzekering te berekenen.