Berekenen.nl
Geplaatst op 21 januari

Tips om veilig te rijden in de winter

Tips om veilig te rijden in de winter

De winter is alweer begonnen , maar het enige wat we nog missen is ijs en sneeuw. We weten dan ook allemaal wel hoe gevaarlijk het kan zijn op de weg tijdens de winter. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet hoe jij toch veilig de weg op kan tijdens de winter. Veiligheid in het verkeer is namelijk heel erg belangrijk. Je leest de tips hier.

Monteer je winterbanden

Rijd je nog op zomerbanden? Dan moet je je eigenlijk wel een beetje schamen. Wij adviseren je dan ook om de zomerbanden op tijd te vervangen door winterbanden, maar wat is eigenlijk de perfecte timing? Dat antwoord is eigenlijk hele erg simpel. Rond de winter.


Let op je bandenprofiel

Rijd je in de winter op winterbanden of vierseizoenenbanden? Dan is het van groot belang dat je het profiel van je banden regelmatig controleert. Ze moeten namelijk wel aan de wettelijke eisen voldoen. Voor winterbanden is de minimale profieldiepte 4 millimeter. Ook voor de vierseizoenenband, waar in de winter opgereden wordt, adviseren wij een minimala profieldiepte van 4 millimeter. Je kan heel erg eenvoudig zelf de profieldiepte van je banden controleren.

Pas je snelheid aan op de omstandigheden

Autorijden in de winter is heel anders dan in de zomer. De wegen zijn in de winter vaak bedekt met een laagje sneeuw en de auto’s zijn vaak niet voorbereid op de omstandigheden die in de winter voor kunnen komen. Hierdoor weten heel erg veel mensen niet hoe ze nou echt veilig kunnen rijden in de winter. Het veilig rijden in de winter begint dan ook altijd met het aanpassen van je snelheid. We weten namelijk allemaal wel dat het in de winter heel erg glad kan zijn door de weersomstandigheden. Het is daarom aan te raden langzaam te rijden. Je voelt het beste welke snelheid veilig is door af en toe even te remmen. Hierdoor voel je groep en gladheid op de weg. Let wel op dat  je dit veilig doet en niet bijvoorbeeld midden op de snelweg wanneer er heel erg veel auto’s achter je rijden. Hierdoor kan je namelijk gevaarlijke situaties veroorzaken.

Houd voldoende afstand

Doordat de wegen soms besneeuwd zijn, stuift er sneeuw van de weg. Vooral wanneer je achter een vrachtwagen of bus rijdt. Dit belemmert het zicht. Wij raden je dan ook aan om extra ruimte te houden tussen jou en je voorligger. Hierdoor heb je langer de tijd om te remmen. Daarnaast duurt het remmen in de winter ook langer. Wanneer je meer afstand gaat houden verklein je het risico van een aanrijding.

Je autoverzekering

We weten allemaal wel dat je je rijbewijs bij je moet hebben tijdens het autorijden, maar wij raden je ook om je verzekeringspapieren van je autoverzekering bij je te hebben. Mocht er dan een keer een ongeluk plaatsvinden waarbij je betrokken bent kan je altijd aantonen dat je voertuig verzekerd is en dat is wel zo prettig. Je kan dan namelijk alles gelijk in orde maken.