Berekenen.nl
Geplaatst op 22 januari

Schadevrije jaren vanaf 1 juli 2024 automatisch gecheckt

De schadevrije jaren worden geregistreerd in een centrale database, waardoor verzekeraars snel en makkelijk de juiste gegevens kunnen opvragen. Deze nieuwe maatregel is bedoeld om fraude te voorkomen en zorgt ervoor dat verzekeraars een beter beeld hebben van het schadeverleden van verzekerden. Op basis hiervan kunnen zij de premie voor de autoverzekering bepalen.

Hoe werkt de automatische controle en registratie?

De automatische controle en registratie van schadevrije jaren houdt in dat verzekeraars toegang hebben tot een centrale database met informatie over het schadeverleden van verzekerden. Deze informatie wordt automatisch gecheckt op het moment dat een nieuwe autoverzekering wordt afgesloten of wanneer de verzekering wordt verlengd.

Verzekerden hoeven zelf geen bewijsstukken meer aan te leveren, omdat de verzekeraar de informatie direct kan opvragen. Dit zorgt voor een efficiënter proces en voorkomt dat er fouten worden gemaakt bij het invoeren van de schadevrije jaren.

Voordelen van de automatische controle en registratie

De automatische controle en registratie van schadevrije jaren brengt verschillende voordelen met zich mee.

Ten eerste zorgt het voor een eerlijkere premiebepaling, omdat verzekeraars beschikken over betrouwbare en actuele informatie over het schadeverleden van verzekerden. Hierdoor worden mensen met een langere periode zonder schade beloond met een lagere premie.

Daarnaast vermindert het de kans op fraude, omdat verzekerden niet langer zelf de schadevrije jaren hoeven aan te leveren. Dit zorgt voor een transparanter en betrouwbaarder systeem.

Tot slot zorgt de automatische controle en registratie ervoor dat het proces van het afsluiten of verlengen van een autoverzekering sneller en efficiënter verloopt, omdat er geen extra administratieve handelingen nodig zijn.