Berekenen.nl
Geplaatst op 26 juli

Is een autoverzekering verplicht?

Doel van een autoverzekering

In Nederland rijden heel veel mensen auto’s. Daarmee gebeuren ook veel ongelukken met vaak een aanzienlijke schade. Bovendien zijn er naast aanrijdingen nog veel meer oorzaken waardoor er schade aan een auto kan ontstaan. Een autoverzekering is ervoor bedoeld om die schade te vergoeden aan degene die er nadeel van heeft. Dat kan de auto eigenaar zelf zijn of een ander die door de auto schade lijdt.

Verplicht in Nederland?

Wie in Nederland een auto bezit, is wettelijk verplicht de auto te verzekeren. De verplichte autoverzekering draait om de schade die door de auto aangericht wordt bij een ander. Als eigenaar van de auto ben je wettelijk aansprakelijk voor die schade en moet je daarvoor dus verzekerd zijn.

WA verplicht verzekerd

Deze wettelijke verplichting is een bescherming voor degene bij wie jij schade aanricht, maar ook voor jezelf. Aansprakelijk ben je toch, dus je moet betalen. Het is voor de ander én voor jou belangrijk dat er ook betaald kan worden. Doordat de wettelijke aansprakelijkheid verplicht verzekerd is kunnen er geen betalingsproblemen ontstaan, want de verzekering betaalt.

Niet verplichte autoverzekeringen

De verplichte verzekering van jouw wettelijke aansprakelijkheid als autobezitter is de WA-autoverzekering. Daarnaast zijn er nog allerlei andere dekkingen mogelijk rondom jouw auto. Die zijn niet verplicht, je kiest ervoor om die af te sluiten of juist niet.

Soorten autoverzekeringen

Er zijn twee hoofdsoorten verzekeringen die je kunt afsluiten voor je auto. Een basis autoverzekering: een dekking voor jouw aansprakelijkheid, schade aan jouw auto en die van een ander. Of een aanvullende verzekering: een dekking voor andere schades rondom jouw autobezit.

Basis autoverzekeringen

Voor de basis autoverzekering heb je keuze uit drie varianten: WA-autoverzekering, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. De laatste wordt ook wel allrisk genoemd. Een hiervan móet je dus afsluiten, de keuze en welke variant je kiest is volledig aan jezelf. De dekking en premies verschillen aanzienlijk. Welke dekking je nodig hebt voor je auto, welke autoverzekering je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van je persoonlijke keuzes en voorkeuren.

Aanvullende verzekeringen

Naas de hoogverzekering kun je als autobezitter kiezen voor een aantal aanvullende dekkingen, zoals ongevallen verzekering voor inzittenden, schadeverzekering voor inzittenden of rechtsbijstandverzekering voor autozaken.

Wil jij nu weten wat jouw nieuwe autoverzekering wordt? Klik dan hier.