Berekenen.nl
Geplaatst op 4 december

Hoe kun je besparen op je autoverzekering?

Echter, het bezitten van een auto brengt meer kosten met zich mee dan alleen de verzekeringspremie. Denk aan brandstofkosten, onderhoudsuitgaven en wegenbelasting. Hoewel sommige kosten onvermijdelijk zijn, loont het om kritisch naar je autoverzekering te kijken of er mogelijkheden zijn om hierop te besparen.

Autoverzekering vergelijken

Een autoverzekering vergelijken kan al snel het nodige voordeel opleveren. Er zijn vele verzekeringsmaatschappijen die autoverzekeringen aanbieden met verschillende tarieven en kortingen. Vergelijk de premies om de beste deal te vinden. Let wel op dat elke verzekeraar weer andere voorwaarden heeft. Check daarom goed wat er allemaal bij inbegrepen zit. Sommige verzekeringen zijn wat duurder, maar bevatten dan bijvoorbeeld gratis ongevallendekking waar je bij de goedkopere verzekering voor moet betalen waardoor je even duur uit bent. Pechhulp is ook zo’n ding. Wanneer je een auto laat onderhouden door een dealer garage zit daar pechhulp inbegrepen. Zoek dit even uit want dat scheelt je toch weer een aanvullende dekking.

Controleer je dekking

Er zijn binnen de autoverzekeringen drie verschillende basisdekkingen: WA, WA beperkt casco en All risk. Een autoverzekering afsluiten doe je vaak op het moment dat je de auto koopt en daarna kijk je er niet meer naar. Toch kan het slim zijn om af en toe je dekking nog eens te checken. Voor een nieuwe auto is een All risk verzekering aan te bevelen, maar wanneer je de auto al 5 jaar of langer hebt, kun je misschien beter overschakelen naar WA beperkt casco. Rijd je vaak alleen? Dan heb je bijvoorbeeld geen aanvullende verzekering voor inzittenden meer nodig.

Verhoog het eigen risico

Bij veel autoverzekeringen kun je voor een eigen risico kiezen. Het eigen risico is het bedrag dat je betaalt als je schade hebt en laat maken bij een aangesloten herstelbedrijf. Door een hoger eigen risico te nemen daalt de premie vaak. Houd er wel rekening mee dat als je dan schade hebt, je het eigen risico kunt betalen wanneer dit geclaimd wordt.

Combineer verzekeringen

Verzekeringsmaatschappijen bieden vaak pakketkorting wanneer je meer verzekeringen bij hen afsluit. Overweeg dus om je autoverzekering te bundelen met andere verzekeringen zoals je woonverzekering. Daarnaast kan het soms ook nog schelen door de premie per jaar te betalen. Sommige verzekeraars geven een bepaald percentage korting als je het hele bedrag in één keer betaalt.