Berekenen.nl
Geplaatst op 10 maart

Hoe kan je besparen op je autoverzekering?

De autoverzekering is voor heel veel mensen een kostbare verzekering. Daarom is het belangrijk om altijd te kijken als je nog wat kan besparen op deze kostenpost. Daarom hebben wij een aantal tips hoe jij eventueel wat kunt besparen op je autoverzekering.

Welke dekking heb ik nodig?

Er bestaan drie soorten dekkingen. De kans is groot dat je wel is van ze gehoord hebt. Dit is onder andere een onderdeel bij je auto-theorie. We beginnen bij de WA plus casco-dekking, ook wel bekend als de allrisk verzekering. Deze dekking is het meest uitgebreid maar is daardoor ook de duurste optie van de drie. De premie is gebaseerd op de nieuwaarde. Wanneer je auto helemaal kapot is word er dan ook gekeken naar de dagwaarde van je auto. Heb jij bijvoorbeeld een compleet nieuwe auto gekocht afgelopen maand? Dan is het bedrag wat je van je verzekeraar hoger dan wanneer je in een auto rijd die al dertien jaar oud is. Het is daarom goed om na te denken als u wel een WA plus cascoverzekering echt noodzakelijk is. Iedereen wilt natuurlijk geen schade rijden maar als je in een hele oude auto rijd is het misschien verstandiger om een van de andere dekkingen te kiezen.  De volgende verzekering die we gaan bekijken is de WA-dekking. De WA-dekking is het minst uitgebreid. WA staat namelijk voor wettelijk aansprakelijkheid. Deze verzekering is ook verplicht. De verzekering vergoed namelijk de schade die je bij een ander aanricht. Als je voertuig niet WA verzekerd is mag je ook de weg niet op. De laatste verzekering die we gaan behandelen is de WA beperkt casco-dekking. Deze verzekering is een mooie tussenvorm van de WA-dekking en de WA plus. Bij deze verzekering is je auto verzekerd tegen diefstal, brand ruitbreuk en aanrijdingen met dieren. Ook bent u verzekerd tegen de aansprakelijkheidsclaims van anderen.

Wel of geen schade claimen?

Het klinkt misschien gek dat je geen schade moet claimen maar het helpt echt. Elk jaar dat je namelijk geen schade claimt bouw je no-claim korting in. Als je wel schade gaat claimen val je vijf schadevrije jaren terug. Wanneer je terug gaat in schadevrije jaren gaat je premie ook omhoog. Hierdoor kan het erg interessant zijn om zelf de schade te betalen in plaats van het declareren bij de zorgverzekeraar.

Bijzondere verzekeringsproducten die bij mij passen

Ga opzoek naar een verzekeringmaatschappij die bij u past. Je bent al snel geneigd om bij een bekende verzekeraar een verzekering af te sluiten. Dit is niet altijd de beste keuze. Zo zijn er namelijk kleinere verzekeraars waar ze zich speciaal richten op mensen die netjes rijden. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering voor auto’s jonger dan 10 jaar en speciaal gericht op mensen die netjes rijden en weinig schade maken. De basispremie is niet zo geweldig, maar de klanten die 2500 kilometer per jaar hun foutloze rijgedrag laten registeren in de app krijgen dan €100 euro korting op hun premie. Dat is toch lekker meegenomen. Zo zijn er ook speciale verzekeringen voor mensen met een oldtimer of andere voertuigen. Verdiep je daarom in welke verzekeringen er allemaal voor jouw beschikbaar zijn.