Berekenen.nl
Geplaatst op 17 juni

Hoe bepaal je de juiste hoogte van je autoverzekering?

Je hebt net een nieuwe auto gekocht. Nu is er nog maar een ding wat je moet regelen voordat je kan genieten van je nieuwe wagen; je autoverzekering. Aan de hand van welke factoren wordt de hoogte van je autoverzekering bepaald? Je leest het hier. Je kunt ook gelijk je autoverzekering vergelijken.

De impact van leeftijd op je premie

Je leeftijd als bestuurder heeft gevolgen voor de prijs van je premie. Als je jonger bent dan 24, dan is je autoverzekering duurder. Dit geldt ook als je de leeftijd van 65 hebt bereikt, boven deze leeftijd geldt er een leeftijdspremie. Tussen 24 en 65 is je autoverzekering dus het goedkoopst.

Aantal schadevrije jaren

Voor elk jaar dat je geen schade meldt, krijg je een schadevrij jaar. Aan de hand van deze schadevrije jaren krijg je korting op je premie. Rijd je een keer schade, dan heeft dit direct invloed op je korting en zal je premie dus omhoog gaan.

Aantal kilometers per jaar

Bij het afsluiten van je autoverzekering wordt er ook gevraagd hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Hoe meer kilometers, hoe hoger de premie. Want hoe meer kilometers, hoe groter de kans op schade. Het is belangrijk om dit naar waarheid in te vullen, want mocht u dit onjuist invullen kan de verzekeraar u schrappen als lid.


Rijstijl korting

Bij sommige autoverzekeraars kan je korting krijgen door je rijstijl te delen. Als je veilig rijdt, dan kan dit voordelig zijn. Mocht je flink doorrijden en boven de wettelijke snelheid rijden, dan kan dit dus ook minder gunstig zijn.

Welke dekking voor je auto
De 3 meest gangbare typen dekkingen voor je auto zijn een WA-verzekering, een beperkt casco verzekering en allrisk verzekering. De allrisk verzekering is de meest uitgebreide verzekering en is de beste optie als je een nieuwe auto hebt gekocht. Ook als je zelf schade rijdt, wordt dit vergoed. Beperkt casco, ook wel de WA+ verzekering, biedt net iets meer dekking dan de WA-verzekering. Hiermee wordt bepaalde schade aan je eigen auto ook vergoed. Hierbij kun je denken aan ruitschade en schade door diefstal. De WA-verzekering is de verzekering waarbij je minimaal verzekerd bent en is wettelijk verplicht. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade die je aan andere auto’s veroorzaakt.

De hoogte van je autoverzekering wordt bepaald door verschillende factoren. Je leeftijd speelt hier een rol in. Ook je aantal schade vrije jaren en het aantal kilometers wat je per jaar rijdt. Sommige autoverzekeraars bieden ook een rijstijl korting aan, wat gunstig is als je netjes rijdt. Daarnaast speelt het type dekking wat je kiest een rol. Ga je een WA-verzekering, een WA+ verzekering of kies je voor Allrisk? Dit zijn de elementen wanneer je je autoverzekering gaat berekenen.