Berekenen.nl
Geplaatst op 29 augustus

Hoe bereken je autobelasting?

De officiële benaming voor autobelasting is motorrijtuigenbelasting (mrb). Soms wordt het ook wel wegenbelasting genoemd. Autobelasting is afhankelijk van brandstof, emissie en gewicht.

Het tarief van de autobelasting hangt af van de brandstof, de emissie (CO2 uitstoot en fijnstof) en het gewicht van het vooertuig. Je betaald de autobelasting per maand of kwartaal. Je betaald vanaf het moment en de datum dat het kenteken op je naam komt te staan.

Provinciale belasting

Mensen die een personenauto bezitten betalen ook een provinciale belasting. De belasting wordt geheven op de hoofdsom van de autobelasting. Deze vorm van belasting wordt ook wel provinciale opcenten genoemd. Provincies stellen zelf elk jaar het tarief voor de provinciale opcenten vast, tot een bepaald maximum.

Elektrische auto’s

Je betaald geen autobelasting voor een volledig elektrische auto. Dit belastingvoordeel voor elektrische auto’s geldt tot en met 2024. De Rijksoverheid wil zo volledig het elektrisch rijden stimuleren. Want volledig elektrisch rijden draagt bij aan een beter klimaat en milieu.

Online autobelasting berekenen

Wil je zelf de autobelasting berekenen om na te gaan wat je betaalt aan BPM, autobelasting of bijtelling? Je kunt daarvoor gebruik maken van onze handige online tools, die je eenvoudig aangeven wat de kosten van je huidige auto zijn of wat je kunt verwachten op het moment dat je een nieuw model uitkiest.