Berekenen.nl
Geplaatst op 17 oktober

Elektrische auto's ook in 2015 nog vrij van autobelasting

In 2015 zal de vrijstelling van autobelasting slechts voor een beperkte groep auto’s blijven bestaan, net als de vrijstelling van BPM. De daadwerkelijk grote wijzigingen schuift het kabinet nog even naar voren, daar is volgend jaar in ieder geval nog geen sprake van. Auto’s met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer (elektrische en plug-in hybride modellen) hoeven in 2015 nog geen autobelasting te betalen.

Vrijstelling van BPM tot 2018

Naast de autobelasting in de vorm van wegenbelasting betalen we over de aanschaf van een nieuwe auto ook BPM. Voorlopig zijn de elektrische auto’s en auto’s op waterstof hiervan nog vrijgesteld, in ieder geval tot 2018. Auto’s die 1 - 81 gram CO2 per kilometer uitstoten dienen €6 per gram CO2 te gaan betalen, waardoor de meest zuinige modellen voorlopig het meest voordelig blijven. Met name de elektrische auto’s met een range extender zijn op basis daarvan interessant, ze kosten weinig autobelasting en rijden heel zuinig.

Autobelasting berekenen

Wil je zelf de autobelasting berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat een mogelijke nieuwe auto je zal kosten? Je kunt dit online zelf berekenen, aan de hand van het type auto dat je rijdt, het gewicht en de regio waarin je woonachtig bent. De autobelasting bestaat uit een algemeen deel, naast de provinciale opcenten die per regio verschillen. Des te zwaarder en vervuilender je auto is, des te hoger ook de autobelasting. Je kunt de autobelasting online berekenen voor een auto die je al rijdt, of voor een auto die je op het oog hebt en die je wellicht van plan bent om te gaan kopen.