Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.7 / 10 (26)

Autobelasting berekenen

Wil je de autobelasting berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat je per maand, per kwartaal of per jaar betaalt? Of heb je wellicht een nieuwe auto op het oog en ben je benieuwd of deze je meer aan belasting zal gaan kosten? Je kunt eenvoudig zelf de autobelasting berekenen, met behulp van deze handige berekentool. lees meer

Type voertuig en gewicht

Je kunt de autobelasting berekenen door uit te gaan van het type voertuig en het gewicht hiervan. In de meeste gevallen zal je gebruik maken van een personenauto, maar het kan ook zijn dat je een bestelwagen rijdt, of het gaat om een vrachtauto of een bus. Geef dit vooraf aan, zodat je een juiste berekening kunt maken van de belasting. Uiteindelijk kun je de autobelasting berekenen door uit te gaan van het gewicht van het voertuig. Des te zwaarder de auto of een ander voertuig, des te meer belasting je dient te betalen.
 

Provincie en brandstof

Ga je de autobelasting berekenen? Geef dan ook aan in welke provincie je woont en op welke brandstof je rijdt. Bezitters van een auto die rijdt op benzine betalen relatief weinig belasting, terwijl het rijden van een diesel een stuk duurder is. Daarnaast zijn de provincies vrij om hun eigen provinciale opcenten vast te stellen, waardoor bepaalde gebieden in Nederland qua belasting duurder uitvallen dan anderen. Je kunt zelf je autobelasting berekenen door de verschillende gegevens in te voeren en onze handige online tool op het eerste tabblad vervolgens het werk voor je te laten doen. Je weet dan precies waar je aan toe bent.

Nieuws over Type voertuig en gewicht

Alle veranderende autobelastingen in 2023

Ook wat betreft de belastingen die je als autochauffeur betaalt, verandert er in 2023 het een en ander. Zo stopt de verlaging van de brandstofaccijns en gaan zowel het mrb- als het bpm-percentage omhoog.

» Lees het volledige bericht
Hoe bereken je autobelasting?

De officiële benaming voor autobelasting is motorrijtuigenbelasting (mrb). Soms wordt het ook wel wegenbelasting genoemd. Autobelasting is afhankelijk van brandstof, emissie en gewicht.

» Lees het volledige bericht
50% korting op motorrijtuigenbelasting voor hybride auto’s

Het kabinet draait de normen voor de bijtelling weer wat verder aan, er is aan de andere kant nog wat fiscaal voordeel beschikbaar voor particuliere auto’s.

» Lees het volledige bericht
Ontwikkeling van de autobelasting in 2016

Prinsjesdag heeft een hoop duidelijk gemaakt, onder andere met betrekking tot de autobelasting in 2016.

» Lees het volledige bericht
Autofabrikanten niet blij met grote verschillen autobelasting in Europa

Autofabrikanten zijn niet blij met de grote verschillen in autobelasting in Europa, het is volgens hen van belang dat er meer eenheid komt.

» Lees het volledige bericht
Elektrische auto's ook in 2015 nog vrij van autobelasting

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft de plannen voor de autobelasting voor 2015 bekend gemaakt, al gaf hij bovendien aan dat de plannen voor 2016 voorlopig nog even in de koker blijven.

» Lees het volledige bericht