Berekenen.nl
Geplaatst op 13 september

Wanneer moet ik mijn autobanden vervangen?

We willen allemaal zo veilig mogelijk rijden op de weg en natuurlijk ook helemaal geen ongelukken veroorzaken. Elke bestuurder weet dan ook wel dat banden heel erg duur zijn om aan te schaffen. Daarom hopen we altijd dat we toch nog door de APK keuring komen desondanks de profieldikte van de banden. Maar wanneer moet je nou precies je banden vervangen? Dat lees je hier.

Kijk naar de leeftijd van de banden

Veel bestuurders weten niet dat iedere band zijn eigen leeftijd heeft. Ook weten ze niet dat die leeftijd een grote factor speelt wanneer je een band wel of niet moet vervangen. Tuurlijk, de banden moeten vervangen worden wanneer de technische staat niet meer goed is en ongelukken kan veroorzaken. Wanneer je door blijft rijden met oude en versleten banden heb je veel minder grip op de weg waardoor je vervolgens weer een gevaar bent voor alle andere automobilisten op de weg. Rijden op oude banden is tevens ook nog eens helemaal niet comfortabel en kan een oorzaak zijn van vele gevaarlijke situaties op de weg en schade aan de auto. Wij raden je dan ook niet aan om gebruik te maken van banden die ouder zijn dan 6 jaar. Hoe check je dit? Op elke band staat een productiedatum. Daar kan je dan ook precies aflezen hoe oud je banden zijn.

Wat is de levensduur van een autoband?

Wanneer je banden moet vervangen verschilt altijd. Het kan zijn dat je, je banden moet vervangen omdat ze helemaal versleten zijn, maar er zijn ook andere redenen waarom jij eventueel je banden moet vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd van de band zoals we hierboven al zeiden. Er is geen wet in Nederland die zegt dat je niet met oude banden de weg op mag. Hier moeten we dan toch echt zelf ons eigen verstand voor gebruiken. We begrijpen dan ook allemaal wel dat we niet met hele oude banden de weg op moeten gaan. Uiteindelijk zit niemand te wachten om betrokken te raken bij een ongeluk of zelfs veroorzaken. Dat is een echte nachtmerrie voor elke bestuurder, en voetganger. Vaak worden ongelukken veroorzaakt door een lange stopafstand. Wanneer je banden niet meer goed zijn wordt je stopafstand natuurlijk ook veel groter.

Wees scherp op het profiel

Aan het profiel van de band is te zien hoe ver deze versleten is. Let daarbij wel op dat je het profiel van de band over de gehele breedte beoordeeld. Er kan namelijk slijtage op een band zitten door een te lage bandenspanning, waardoor in het midden van de band nog voldoende profiel is, maar de zijkanten eigenlijk helemaal versleten zijn. de profieldiepte moet namelijk gelijk verdeeld zijn over de band. Het is dan ook aan te raden om je autobanden regelmatig te controleren of zelf te meten op profieldiepte. Elke automobilist weet dan ook wel dat het heel erg belangrijk is om goede grip te houden op de weg. Je wilt namelijk niet een ongeluk veroorzaken omdat jij net te lang doorrijd met je versleten banden.