Berekenen.nl
Geplaatst op 1 maart

Hoelang duurt het nou eigenlijk voordat je stilstaat met je auto.

Je hebt er vast al eens van gehoord. Stopafstand, kun je nog op tijd remmen als er ineens iemand oversteekt? Deze vraag is heel erg belangrijk als je aan het verkeer deelneemt, vooral als je in een druk gebied aan het rijden bent.

Waarom is het nou zo belangrijk?

Maar hoeveel meter remweg heb je eigenlijk nodig om tot stilstand te komen? Bij een noodstop, als je alles op alles zet om niemand te raken of de impact zo klein mogelijk te houden. Het is belangrijk om goed te weten wat jouw stopafstand is. Zodat je daar in het verkeer rekening mee kunt houden, iets waar je rijinstructeur ook wel is zei tijdens je rijlessen.

De factoren die invloed hebben op je stopafstand

Wil jij nou weten wat je stopafstand is? Dan is het belangrijk dat je de volgende gegevens van de factoren hebt. Deze factoren zijn namelijk erg belangrijk.

Rijsnelheid: De rijsnelheid is erg belangrijk. Dit is namelijk de snelheid waarmee je rijdt. Naarmate je een hogere snelheid hebt zal het ook langer duren voordat je volledig tot stilstand kan komen. Daarom is het belangrijk dat je je altijd aan de maximale snelheid houdt. Deze snelheid is namelijk gebaseerd dat je nog goed kan remmen en dat je de weg over het algemeen goed kan overzien.

Remvertraging van de auto

Zodra je begint te remmen bepaalt de remvertraging van de auto hoe lang het duurt tot je daadwerkelijk tot stilstand komt. Het is belangrijk om de remmen in goede conditie te houden, net als de banden waarop je rijdt. Ze dragen namelijk allebei bij aan een kortere remvertraging. Bij zowel droog als nat weer. Erg belangrijk dus.

De reactietijd, voordat je daadwerkelijk begint met remmen kijk je eerst wat er aan de hand is. De tijd dat je het ziet tot het punt dat je hem rempedaal gaat gebruiken zit een korte periode. Deze periode is de reactietijd. Ook wel bekend als de tijd waarin je reageert.

De rijsnelheid, remvertraging en reactietijd bepalen samen hoe lang jouw remweg zal zijn. Zorg er dus voor dat je je aan de snelheid houdt, dat de auto technisch goed in conditie is en dat je goed oplet op het verkeer zodat je reactie tijd ook goed is. Daarom is het zo belangrijk dat je niet op je telefoon zit want hierdoor neemt je reactietijd ook heel erg snel toe.

Wat is je stop afstand bij een bepaalde snelheid
Wil jij nou weten wat je stopafstand is bij een bepaalde snelheid? Dat kan je hier vinden.

Bij 120 kilometer per uur is je remafstand 72 meter, en bij nat wegdek is 108 meter.
Bij 100 kilometer per uur is je remafstand 50 meter, en 75 meter bij een nat wegdek.
Bij 80 kilometer per uur is je remafstand 32 meter, en 48 meter bij nat wegdek.
Bij 50 kilometer per uur is je remafstand 12,5 meter, en 18,75 bij een nat wegdek.