Berekenen.nl

Stopafstand berekenen

De stopafstand of remafstand berekenen? Belangrijke waarden, bijvoorbeeld voor een motor en een auto. Bereken hoe lang het duurt om tot stilstand te komen, zodat je daar rekening mee kunt houden in het verkeer.
Houd er rekening mee dat je een technische afstand nodig hebt om te remmen, naast even tijd voor je hersenen om tot de overtuiging te komen dat je moet gaan stoppen. Op die manier loopt de stopafstand snel op, vooral op hogere snelheden.
Stopafstand: een motor en een auto
De stopafstand of remafstand voor de motor is anders dan die voor de auto. Dat heeft te maken met het grote verschil in gewicht. Een auto weegt veel meer dan een motor, waardoor het meer energie kost om die tot stilstand te kunnen brengen. Bovendien bent u afhankelijk van de grip op de weg, door de vier wielen. Die vier wielen moeten meer gewicht dragen dan de twee van een motor, waardoor een auto meer tijd nodig heeft om te kunnen stoppen.
remafstand

Formule voor de stopafstand

De formule voor de stopafstand zit op een ingewikkelde manier in elkaar. Dat heeft te maken met de twee onderdelen waar de afstand uit bestaat:
• Tijd voor de hersenen
Je hersenen hebben even de tijd nodig om te bepalen dat je moet stoppen. Met name bij hogere snelheden raas je snel door de meters heen, voordat je door hebt dat je moet gaan remmen.
• Tijd om te remmen
Zodra je eenmaal weet dat je moet remmen heb je technisch de tijd nodig om tot stilstand te komen. Dat duurt in een auto langer dan op een motor.
De reactietijd plus de tijd die je daadwerkelijk remt zorgen samen voor de stopafstand. Met name bij hogere snelheden loopt deze snel op, waardoor je meer afstand zal moeten houden.

Ook het wegdek en de weersomstandigheden zijn van grote invloed. Hierdoor is het lastig een vaste formule te hanteren voor de stopafstand zeker geziend de reactietijd die bij de stopafstand moet worden meegenomen. Standaard worden de volgende remafstanden gehanteerd.
 

Remafstand
Snelheid Remafstand (droog weer) Remafstand (nat weer)
20 km per uur 2 meter 3 meter
30 km per uur 4,5 meter 6,75 meter
40 km per uur 8 meter 12 meter
50 km per uur 12,5 meter 18,75 meter
60 km per uur 18 meter 27 meter
70 km per uur 24,5 meter 36,75 meter
80 km per uur 32 meter 48 meter
90 km per uur 40,5 meter 60,75 meter
100 km per uur 50 meter 75 meter
110 km per uur 60,5 meter 90,75 meter
120 km per uur 72 meter 108 meter
     
     
     
     


 

Stopafstand en remafstand direct berekenen

Wil je de stopafstand en remafstand berekenen? Gebruik onze formule voor de motor en de auto. Op die manier bereken je eenvoudig de veilige afstand die je zal moeten houden, om veilig en op tijd tot stilstand te kunnen komen.