Berekenen.nl
Geplaatst op 9 november

De zes mooiste autoroutes van Noorwegen!

Van trollen tot oceaanroute

Noorwegen, het land van het noorderlicht, fjorden, gletsjers, charmante vissersdorpjes en legendarische wegen! We zetten de zes mooiste toeristische routes in Noorwegen voor jouw op een rij. Stuk voor stuk zijn het juweeltjes.

1. Trollstigen: Trollenweg in Noorwegen


Deze 106 km lange “trollen bergweg" in het westen van Noorwegen, die toeristen al sinds 1936 betovert, heeft maar liefst meer dan elf haarspeldbochten. Noren geloven dat er ooit trollen in het bos leefden, maar laat je niet afschrikken door deze Noorse mythe! Verbazingwekkende uitzichten op bergkammen, watervallen, fjorden en valleien doen je de (vreselijke) bosdieren in een mum van tijd vergeten.

2. Atlanterhavsveien: over de oceaan rijden


Dichtbij Trollstigen in de buurt vind je de 8 kilometer lange Atlanterhavsveien. Het asfalt brengt je op spectaculaire wijze dwars over de Atlantische Oceaan! Rijd over acht bruggen die verschillende eilanden met het vasteland verbinden. Bijzonder zijn ook de scherpe bochten, het woeste landschap en het fenomenale uitzicht op de Atlantische Oceaan. Als je geluk hebt, spot je misschien wel walvissen!

3. Gamle Strynefjellsvegen: Noorwegen op zijn best


Soms is de bestemming de weg zelf. Dat is zeker het geval bij Gamle Strynefjellsvegen, een prachtige 27 km lange (deels onverharde) bergweg. De route werd eind 19e eeuw volledig met de hand gebouwd en was ook een sterk staaltje techniek. Gamle Strynefjellsvegen biedt een fantastisch uitzicht op toppen, valleien en meren. Toegankelijk van juni tot  september.

4. Sognefjellweg: weg tussen de sneeuwmuren


Indrukwekkende toppen en gletsjers tot wel 2500 meter hoog bieden een waar spektakel op de 248 km lange Sognefjellweg. De eerste nationale toeristische route van Noorwegen - ook wel RV55 - is de hoogste weg van Noord-Europa. Daarom liggen er zelfs in het vroege voorjaar tot tien meter hoge sneeuwbanken op de route. Prachtig uitzicht op gletsjers en meren.

5. Aurlandsfjellet: prachtig Noorwegen


Onze hekkensluiter staat ook wel bekend als de ‘sneeuwweg’tussen de fjorden. 47 kilometer rijden door sneeuw, rotsen, keien en plukjes gras. De meest populaire attractie is de rit door de 24,5 km lange Lærdal-tunnel, de langste ter wereld. Maar wacht, we zijn er nog niet. Het observatieplatform Stegastein, dat 650 meter boven de Aurlandsfjord "hangt", zal je verbazen met de pracht van dit landschap.

6. Een van de mooiste snelwegen: Lofoten


De parel onder alle autoroutes in Noorwegen loopt door een van de allermooiste eilandengroepen ter wereld! Langs de E10 wordt je meegenomen over deze prachtige eilanden. Geniet van prachtige uitzichten, idyllische vissersdorpjes, prachtige stranden en het grootste longhouse uit de tijd van de Vikingen. Het hoogtepunt van elke Noorse vakantie of Noorse rondreis!

Dit is maar een greep uit de vele routes die door Noorwegen uitgestippeld zijn. Wil je zelf een van deze routes rijden? Bereken dan hier je autoroute en wij wensen je veel reisplezier!