Berekenen.nl
Geplaatst op 13 april

Vaste hypotheekrente nu soms de goedkoopste optie

De rente voor een rentevaste periode van 5 jaar ligt inmiddels lager dan de variabele rente. Hoe kan dat, hoe komt het dat banken liever zien dat het geld een bepaalde periode wordt vastgezet, dan dat er een variabel tarief wordt gekozen dat in theorie zowel op kan lopen als kan gaan dalen?

Opbouw van de hypotheekrente

Dat heeft volgens econoom Hans de Geus te maken met de wijzee waarop de rentes worden vastgesteld, dat is een combinatie van factoren. De banken kijken allereerst naar de rente die zij betalen op de kapitaalmarkten, om het geld te kunnen lenen. Zowel bij 5 jaar vast als een variabele rente betalen ze hiervoor op dit moment ongeveer 0%, daar zit dus weinig verschil in. Vervolgens telt de bank daar de eigen kosten voor het verstrekken van het geld bij op. De kosten voor een rentevaste periode van 5 jaar liggen lager dan die voor een variabele rente, vandaar dat de situatie kan ontstaan dat het voordeliger is om de rente vast te zetten.

Zelf de rente berekenen

Wil je zelf de rente berekenen die je dient te betalen, of nagaan wat een hypotheek kost op het moment dat je een bepaalde rente betaalt? Je kunt aan de hand daarvan een lineaire hypotheek berekenen, een annuïtaire hypotheek berekenen of een ander type hypotheek berekenen. De rente is van grote invloed op de maandlasten, die je zowel bruto als netto kunt berekenen. Houd rekening met het dempende effect van de hypotheekrenteaftrek, wanneer je de rente wilt berekenen om tot de stijging van eventuele maandlasten te komen.