Berekenen.nl
Geplaatst op 8 oktober

Annuïteiten hypotheek zeer populair; bereken zelf de kosten

Die nieuwe hypotheekregels zorgen ervoor dat nieuwe hypotheken alleen nog recht bieden op hypotheekrenteaftrek, mits er direct gestart wordt met het aflossen van de hypotheekschuld. Dit is mogelijk met een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek, waardoor de aflossingsvrije hypotheek anders dan eind jaren ’90 ineens lang niet meer zo populair is.

Annuïteiten- of lineaire hypotheek

De keuze tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek lijkt voor veel mensen eenvoudig. Een annuïteitenhypotheek zorgt voor een vaste bruto maandlast, gedurende de gehele looptijd. Bovendien kenmerkt de hypotheek zich door relatief lage lasten tijdens de eerste jaren, die vervolgens netto gestaag op zullen lopen. De hypotheek is op die manier bijvoorbeeld in lijn met de gemiddelde ontwikkeling van het inkomen van consumenten. De lineaire hypotheek aan de andere kant kost tijdens de eerste paar jaren juist wat meer. Vervolgens zullen de netto maandlasten dalen, dankzij de aflossingen die gelijk blijven en de rentebetalingen die in absolute zin steeds verder afnemen. Slechts 4% van de consumenten kiest momenteel voor een lineaire hypotheek.

Zelf een annuïteit berekenen

Benieuwd wat een annuïteitenhypotheek u kost? U kunt zelf een annuïteit berekenen, door gebruik te maken van onze online tool. Het is voldoende om de schuld in te voeren, net als het te betalen rentepercentage en de looptijd. Op die manier kunt u de annuïteit berekenen, het bedrag dat u iedere maand bruto zal betalen. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Dankzij de aflossingen daalt de schuld, waardoor u in absolute zin steeds minder rente gaat betalen. Hier staat een hogere aflossing tegenover, waardoor een schuld of een annuïteitenhypotheek iedere maand hetzelfde bedrag aan bruto maandlasten op zal leveren.