Berekenen.nl
Geplaatst op 14 mei

Wat is kosten koper?

We hebben het allemaal wel gemerkt, de buren zetten het huis te koop en binnen een maand heb je nieuwe buren. Het gaat allemaal zo snel tegenwoordig. Je nieuwe buren hebben een koopcontract getekend met je oude buren en je kunt er zo goed als vanuit gaan dat er K.K. op dit koopcontract stond.
K.K. staat voor kosten koper, maar wat is dit nu eigenlijk?

Wat is kosten koper?

Kosten koper is een vakterm uit de makelaardij en het vastgoed. Het staat ook vaak bij advertenties van huizen en er wordt bedoeld de kosten koper voor de koper zijn en dus niet bij de prijs van de woning inbegrepen zitten. De kosten koper bestaat uit overdrachtsbelasting en de kosten die de notaris in rekening brengt voor het opmaken en inschrijven van de akte van levering. Kijkend naar de afgelopen jaren hebben we gezien dat de kosten koper vaak ongeveer 5 to 6 procent is van de woning prijs.

De kosten uitgebreid

Dan woon je eindelijk op jezelf, maar de kosten van het huis zijn niet de enige kosten die je hebt. De andere uitgave is dan ook de kosten koper, dus de overdrachtsbelasting en de notariskosten.
Elk jaar bepaald de overheid de hoogte van de overdrachtsbelasting, hoeveel procent dit is. Als je ouder bent dan 35 betaal je in 2022 2% over de aankoopprijs van je woning. Dit geld alleen als je er zelf in gaat wonen. Als je een woning koopt om te verhuren of als belegging betaal je 8% overdrachtsbelasting.
De notariskosten verschillen per notaris. Het gemiddelde wat er betaald wordt aan notariskosten is 500 euro voor de transportakte.

Sinds 1 januari 2022 hoeven mensen tussen 18 jaar en 35 jaar geen kosten koper te betalen als de woning niet duurder is dan 400.000 euro.

Fiscaal aftrekbaar

Een groot deel van de kosten koper is het jaar nadat je je woning gekocht hebt fiscaal aftrekbaar. Het is dus allemaal máár 1x aftrekbaar. Advieskosten en bemiddelingskosten voor je hypotheek kun je aftrekken. Ook notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte. Kosten voor de aanvraag Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en kosten voor uw nieuwbouwdepot, verbouwingslening of verbouwingsdepot zijn ook aftrekbaar.

Wil jij weten wat jou kosten koper bedrag is voordat je je huis koopt? Klik dan hier!