Berekenen.nl
Geplaatst op 5 mei

Alimentatie hoe werkt het?

Het eerste wat je vaak hoort tijdens een scheiding is alimentatie, maar wat is het precies en hoe werkt het nou eigenlijk? Wij vertellen je het in deze blog.

Wat is alimentatie?

Na een scheiding blijft je samen met partner financieel verantwoordelijk voor de kinderen. De alimentatie die u betaalt of ontvangt voor de kosten van het onderhouden van je kinderen wordt kinderalimentatie genoemd. De afspraken die u samen maakt voer de kinderalimentatie worden dan ook opgenomen in het ouderschapsplan. Kinderalimentatie is dan ook verplicht. Deze onderhoudsverplichting voor je kinderen is wettelijk geregeld en vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Je kan er dus niet zo makkelijk onderuit komen.

Tot wanneer is kinderalimentatie?

De alimentatieplicht duurt tot het kind financieel zelfstandig is of 21 jaar wordt. Of je ook alimentatie betaalt aan kinderen, die tussen de 18 en 21 jaar oud zijn hangt af van het feit of zij nog studeren of in hun eigen onderhoud voorzien. Gaan zij nog gewoon naar school, dan loop de alimentatie gewoon door. Stoppen zij met school en gaan ze werken, dan kun je ervan uitgaan dat zij zichzelf kunnen onderhouden en is het wellicht mogelijk om te stoppen met de alimentatie. Let wel op, doe dit nooit zomaar. Overleg eerst met je kind of vraag iemand die gespecialiseerd is in kinderalimentatie om dit uit te zoeken.

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Wordt je kind dit jaar toevallig 18? Dan betaal je de kinderalimentatie rechtstreeks naar je kind en niet maar aan je ex-partner. Als je kind inmiddels parttime werkt, kunt u met elkaar bekijken of je kind eventueel een kleiner bedrag nodig heeft. Ook dit kun je het beste in goed overleg doen of met iemand die er veel verstand van heeft om eventuele problemen te voorkomen. Bereken hier je kinderalimentatie.

Is kinderalimentatie fiscaal aftrekbaar?

De ouder waar de kinderen wonen heeft in het algemeen recht op kinderalimentatie. Het bedrag is niet fiscaal aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting. Dat kan er fiscaal gezien voor zorgen om af te spreken dat de alimentatie voor de partner wat hoger is en voor de kinderen wat lager, maar dat lukt helaas niet altijd. Sinds 2019 is de kinderalimentatie dan ook niet meer fiscaal afbreekbaar.

Hoe zit het met de kinderbijslag

De kinderbijslag wordt altijd uitbetaald aan de ouders, dat betekent dat je bij een scheiding afspraken moet maken. Dit moet omdat het niet aan beide ouders betaald kan worden. In het algemeen wordt de kinderbijslag altijd betaald aan de ouder die het hoogte inkomen heeft. Ook het kind gebonden budget wordt toegewezen aan een ouder. De kind gebonden, heffingskorting in de inkomstenbelasting gelden voor de ouder bij wie de kinderen zes maanden of langer zijn ingeschreven. Overal het algemeen kunnen we dan ook zeggen dat je bij een eventuele scheiding veel dingen moet regelen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je kinderen. Het is dan ook van erg groot belang dat dit goed wordt vastgelegd en goede afspraken overgemaakt worden. Als het fout gaat ben je zelf niet alleen de dupe maar ook je kind.