Berekenen.nl
Geplaatst op 28 oktober

Toverland maakt zich geen zorgen over hoge schulden

Attractiepark Toverland in Limburg lijkt goed te draaien, met een nettowinst van bijna 800.000 euro over 2018. Toch zijn er zorgen over de schulden. Tenminste, bij analisten van buitenaf. Het bedrijf zelf zegt zich er niet druk over te maken, omdat de cijfers ‘zijn ingecalculeerd’.

De operationeel directeur van het moederbedrijf van Toverland geeft aan dat het onderdeel is van de groeistrategie. Het komt ratio’s zoals de Current Ratio misschien niet ten goede, maar zou volgens het bedrijf niet tot problemen moeten leiden.

Nettowinst over 2018

De nettowinst over 2018 is onder de streep natuurlijk belangrijk. En dat ondanks de 35 miljoen euro die er werd uitgegeven aan twee nieuwe themagebieden. Daar is het bedrijf in geslaagd door obligaties uit te geven. Het zijn leningen die met rente terugbetaald moeten worden.

Het biedt het bedrijf de kans om door te groeien en verder te ontwikkelen, waarmee het attractiepark meer bezoekers wil aantrekken. Die moeten er met hun bestedingen uiteindelijk voor zorgen dat de investeringen zich terugverdienen, om onder de streep een goed resultaat te halen.

Het aantal gasten nam toe naar 812.000, maar de groei ten opzichte van de 682.000 van het jaar ervoor was niet zo hoog als gehoopt. Daarnaast stegen de bestedingen met 2 euro per persoon, terwijl een kaartje al 4 euro duurder werd. Het park had aan het eind van 2018 maar liefst 46,8 miljoen euro schuld, iets waar analisten van buitenaf zich zorgen over maken.

Current Ratio berekenen

Zo’n hoge schuld is onder andere van invloed op de Current Ratio. Het geeft aan in hoeverre het bedrijf op korte termijn aan de verplichtingen die er financieel zijn kan voldoen. Een hogere waarde duidt op een meer gezonde situatie op financieel gebied. Toverland lijkt er bewust voor te kiezen om hier op het moment weinig aandacht aan te besteden. Uiteraard kun je zelf de Current Ratio berekenen, zowel voor Toverland als voor jouw eigen bedrijf en op basis van andere jaarverslagen.