Berekenen.nl
Geplaatst op 5 januari

Wat is dé perfecte winstmarge voor een webshop

Tijdens deze donkere tijd zie je dat steeds meer ondernemers ervoor kiezen om een webshop te openen. Dat heeft natuurlijk heel erg veel te maken met corona maatregelen, maar ook zeker doordat steeds meer mensen liever via het internet bestellen dan langs gaan in de winkel, maar wat is eigenlijk een goede winstmarge voor een webshop? Dat lees je hier.

Wat is winstmarge?

De winstmarge is de verhouding tussen de omzet en de winst in je webshop. De marge is het deel van je inkomsten wat uiteindelijk overblijft voor jou. Hier worden dus geen kosten of dergelijke meer afgehaald.  Nu vraag jij je waarschijnlijk af hoe je jouw winstmarge het beste kan berekenen. Voordat je je winstmarge kan berekenen, heb je de volgende gegevens nodig: De omzet excl en alle kosten bij elkaar opgeteld excl btw. De winstmarge bereken je op de volgende manier: trek de kosten af van de omzet. Het bedrag wat je dan krijgt deel je door de omzet. Dat doe je vervolgens maal 100%.

Je kan je winstmarge ook heel anders berekenen. Dat kan namelijk via onze site. Wij hebben daarvoor speciaal een tool ontwikkeld waar je heel erg eenvoudig je winstmarge kan berekenen. Wil jij nou gebruik maken van onze tool? Dat kan, bereken hier je winstmarge.

Wat is een goede winstmarge?

Veel mensen vragen zich wel eens af of er wel een perfecte winstmarge bestaat. Het antwoord op deze vraag is dan ook verschillend. Het hangt af in welke branche je zit. De winstmarges zijn namelijk heel erg verschillend per branche. We bedoelen daar dan ook mee dat een juwelier bijvoorbeeld veel hogere marge heeft dan een supermarkt. Wanneer je gaat beginnen met ondernemen is het belangrijk om goed te kijken naar je winstmarge. Je moet namelijk alle kosten kunnen dekken, maar je moet natuurlijk ook je eigen salaris uitkunnen keren. Een goede winstmarge is dan ook dat jij alle kosten kan betalen, maar ook je eigen salaris kan betalen. Het is dan ook erg mooi als je nog een beetje geld overhoudt waar je vervolgens in je bedrijf mee kan investeren. Zo bouw je namelijk een buffer op waar je vervolgens kosten mee kan opvangen voor wanneer het iets minder gaat. Tijdens een lockdown bijvoorbeeld.

Hoe kan ik mijn winstmarge verhogen?

Ben jij al een tijdje een ondernemer, maar is je winstmarge niet hoog genoeg? Dan zijn er verschillende dingen die je kan doen om je winstmarge te verhogen. Je kunt je prijzen bijvoorbeeld verhogen, maar je kan ook kijken of je je kosten kan verlagen. Het mooiste is natuurlijk dat je beide kan doen. Het is namelijk nooit verkeerd om je kosten te verlagen. Het is dan ook belangrijk om te weten dat je niet altijd de goedkoopste hoeft te zijn. Mensen kiezen namelijk liever voor kwaliteit.  Ze betalen hier dan ook vervolgens liever wat meer voor.  Je moet er dan wel voor zorgen dat je altijd kwaliteit levert, dan zijn je klanten namelijk ook tevreden en daar doe je het uiteindelijk voor.