Berekenen.nl
Geplaatst op 15 september

Tips om je winstmarge te vergroten

Als ondernemer wil je graag zoveel mogelijk winst maken. Daarom ben je uiteindelijk ondernemer geworden. Soms kan dat dan ook lastiger zijn dan je denkt. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet hoe jij je winstmarge kan vergroten.

Wat is je winstmarge

Wanneer je geld wil verdienen als ondernemer is het belangrijk dat je een goede verhouding hebt tussen je kosten en je omzet. Daarbij is je winstmarge een factor die je nauwgezet in de gaten moet houden. Om te beginnen met het verbeteren van je winstmarge is het belangrijk dat je het verschil weet tussen brutowinst en nettowinst, en welke rol je bedrijfskosten, de kostprijs van je producten of diensten, de prijsstelling, prijsverlagingen en omzetvolume spelen in de winst van jouw onderneming.

Wat is brutowinst?

Je brutowinst bestaat uit je totale inkomsten minus de kosten die je hebt gemaakt om die inkomsten te genereren. Je brutowinst vertelt je hoeveel geld je bedrijf heeft voordat je andere kosten betaalt zoals het salaris van je personeel, marketing en natuurlijk het pand waar je kantoor in zit.

Wat is brutowinstmarge?

De brutowinstmarge is de brutowinst uitgedrukt als een percentage. Hoe hoger het percentage, hoe winstgevender je onderneming is. De brutowinstmarge geldt per product dat je onderneming verkoopt. Door de brutowinstmarge te berekenen, kunnen bedrijven bepalen voor welke prijs het de moeite waard is dat product te verkopen. Wanneer je zelf producten wilt gaan verkopen is dit ook een term die je vaak voorbij hoort komen.

Wat is een goede winstmarge?

Winstmarges variëren sterk per deelsector en de producten of diensten die je als ondernemer verkoopt. De winstmarges van een kledingzaak verschilt namelijk bij elk kledingstuk, maar ook per type kleding. Het kan maar zo zijn dat ze veel meer verdienen met het verkopen van een hoodie dan met een simpele spijkerbroek. Dit is dan ook het geval bij de sector waar je in zit. Een kledingwinkel heeft veel kleinere marges dan bijvoorbeeld een garage.

Hoe kan ik mijn winstmarge verbeteren?

Je weet nu precies wat brutowinst is en hoe je dat cijfer moet gebruiken. Nu is het belangrijk om te kijken hoe we meer kunnen verdienen per product. Dan zijn de volgende dingen belangrijk. Wil je online verkopen? Heb een kleinere voorraad waardoor je geen uitverkoop hoeft te doen. Kijk van te voren welk seizoen er aankomt en speel hier op in. Verlaag je bedrijfskosten, kijk naar een goedkoper pand of ga eventueel vanuit huis werken. Dit zijn allemaal kosten waar je zo een hele zak geld kan besparen. Vooral met je voorraad. Het is belangrijk dat je goed scherp blijft bij het beheren van je voorraad. Je wil namelijk niet in de winter nog zitten met zomerkleding. Wanneer dit wel het geval is moet je meestal een uitverkoop doen waardoor je nog minder zal verdienen op de producten die je in de uitverkoop verkoopt. Dat is iets waar je heel erg goed op moet letten. Wanneer je, je voorraad goed op orde hebt bespaar je al een hele boel geld.