Berekenen.nl
Geplaatst op 4 augustus

Berekenen van winst over je beleggingen

Wanneer je druk bezig bent om je gespaarde vermogen te beleggen in vastgoed, aandelen of crypto, dan heb je vast weleens een poging gewaagd om je winst te berekenen met je investering. Er zijn verschillende manieren die jij kunt gebruiken om erachter te komen hoeveel geld een investering waard kan zijn. Je kunt natuurlijk niet altijd alles voorspellen als het gaat om de toekomstige waardes. Het heeft namelijk te maken met de markt en dat hij de hele tijd aan het veranderen is. Toch kun je een inschatting maken en daar zijn verschillende manieren voor. Hieronder lees je een paar berekeningen waar je gebruik van kunt maken als je druk bezig bent in de beleggingswereld.

Gewoon beginnen met investeren is de key

Voordat je kunt berekenen hoeveel geld jouw belegging waard is, is het natuurlijk verstandig om te kiezen hoe je het liefst wilt gaan traden. Je kunt traden met een simpele app op je telefoon, een website op je computer of zelfs met je wallet in het geval van cryptocurrency. Via een platform zoals anycoindirect kun je binnen no time traden en diverse crypto's aanschaffen en verkopen. Het is wel belangrijk dat je je goed inleest in de verschillende projecten en dat je dus een kleine berekening maakt hoeveel geld jouw investering waard kan zijn op lange termijn.

Een rendementsberekening

Allereerst kun je kiezen voor een rendementsberekening. Je kunt met die berekening proberen uit te rekenen hoeveel winst of hoeveel verlies je gaat draaien met je investering. Een rendementsberekening wordt over het algemeen uitgedrukt door middel van een percentage. Het is wel van belang dat je weet dat deze berekening geen rekening houdt met eventuele extra kosten. Denk hierbij aan transactiekosten, belastingen of andere uitgaven die invloed kunnen hebben op het rendement. De formule die je nodig hebt om het rendement uit te rekenen is: rendement = (huidige waarde - initiële investering) x 100. Wanneer je dit doet dan heb je je rendement in percentage en kun je erachter komen of het voor jou interessant is om te gaan traden.

Break-even berekening

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je investering te berekenen met een break-even berekening. Het is een berekening die jou kan helpen om erachter te komen op welk punt je het geld dat je hebt ingezet weer terug verdient. Daarnaast kun je ook proberen te berekenen, waarop je dus break-even staat. De berekening houdt ook rekening met eventuele kosten zoals transactiekosten. De formule van deze berekening is:

break-even prijs = aankoopprijs + transactiekosten. Als je deze berekening gebruikt dan kom je er snel genoeg achter wat je nodig hebt om break-even te staan.