Berekenen.nl
Geplaatst op 16 april

Zorg voor ochtendlicht en profiteer van een lager BMI

Invloed van het ochtendlicht op het BMI

Onderzoeker Kathryn Reid stelt dat we ons daarom het best zo vroeg mogelijk op de dag bloot kunnen laten stellen aan daglicht. Het zorgt ervoor dat we een lager BMI krijgen, iets dat bij veel mensen te hoog is. Je kunt zelf je BMI berekenen om na te gaan of dit bij jou ook het geval is.

De invloed van het ochtendlicht bleek overigens onafhankelijk van bijvoorbeeld de inname van calorieën, de hoeveelheid lichaamsbeweging, de slaap, de leeftijd en het seizoen. De blootstelling aan ochtendlicht lijkt verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het BMI, wat betekent dat het van belang is om daar rekening mee te houden.

Biologische klok

Volgens de hoofdonderzoeker is licht van zeer groot belang om onze biologische klok te synchroniseren. We moeten tussen 08:00 uur en het middaguur zoveel mogelijk naar buiten gaan. Ongeveer 20 - 30 minuten buiten de deur is voldoende voor een gunstige invloed op ons BMI. Wanneer we gedurende de dag te weinig licht zien kan dat gevolgen hebben voor onze biologische klok. Deze is vervolgens weer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld onze temperatuur, de bloeddruk, de stofwisseling en het algehele metabolisme. Dit laatste zorgt ervoor dat het van invloed is op ons BMI.