Berekenen.nl
Geplaatst op 30 november

Wat doet thuiswerken met je gezondheid?

Door het corona virus heeft iedereen wel een keer kennisgemaakt met de voordelen en de nadelen van thuiswerken? Maar niemand weet eigenlijk wat het doet je gezondheid. Is het juist positief of juist negatief?

Coronakilo’s

Veel mensen hebben last van coronakilo’s, met de koektrommel en een gevulde snoepkast binnen handbereik is de verleiding om snel iets te snoepen erg groot. Er zijn verschillende redenen waarom mensen meer gaan snacken in deze tijd. Een van die redenen is dat mensen gaan eten uitverveling of gebrek aan regelmaat. Dit komt omdat mensen vinden dat bij televisie kijken snacks gegeten moeten worden. Een andere redenen is dat mensen zichzelf gaan belonen doordat ze verplicht thuis zitten. Ze hebben het zwaar, willen het gezellig maken en vinden bovendien dat ze wel wat lekkers hebben verdiend na weer een lange dag thuis gewerkt te hebben.

Daarnaast kan stress een grote rol spelen. Er zijn mensen die zich gestrest voelen door het combineren van thuiswerken en thuisonderwijs, of juist omdat ze onzeker zijn over de situatie. Veel mensen eten minder door stress. Er zijn ook mensen die hun spanning proberen te verminderen door juist meer te gaan eten. Al dat eten is natuurlijk niet goed voor je lichaam en heeft ook zeker invloed op je BMI, ben je nou benieuwd wat jouw BMI is? Bereken het hier.

Maak een goede planning

Een planning maken is vaak niet moeilijk maar het er aan houden wel. Probeer je eten en werkzaamheden te plannen. Als je je lunch gaat uitstellen, ga je sneller snaaien. Bedenk bijvoorbeeld op welke dag je een salade eet en welke dag je wel even mag snacken. Drink voldoende, door te weinig te drinken kun je tussendoor trek krijgen. Drink daarom voldoende, zet bijvoorbeeld een glas of fles bij de kraan of bij je werkplek, of zet een pot thee in plaats van een mok. Als je een planning wilt gaan maken kan je rekening halen met je minimale calorieënbehoefte, hierdoor let je op je voeding en  is de kans dat jij geraakt word door de coronakilo’s kleiner. Bereken hier je minimale calorieënbehoefte. Ook als je een rust hebt is het belangrijk dat je niet teveel eet maar ook niet te weinig. Bereken daarom je BMR zodat je toch nog genoeg calorieën binnenkrijgt om in rust te functioneren.

Tips om de coronakilo’s te voorkomen

• Begin met een goed ontbijt
• Plan je lunch en avondmaaltijd
• Bedenk je tussendoortjes
• Drink voldoende, geen frisdrank maar neem bijvoorbeeld water of thee
• Koop niet te veel ongezonds tijdens het boodschappen doen


Thuiswerk stress

Door het vele thuiswerken kan het zijn dat je last krijgt van stress. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om werkstress tijdens het thuiswerken te voorkomen.

• Hou contact met collega’s (digitale vrijmibo & digitale lunch)
• Zorg dat  je werkdag echt eindigt (Trek een grens en ga niet tot diep in de nacht door)
• Zoals we ook hierboven hebben gezegd maak een duidelijke planning.
• Zorg voor een vaste werkplek
• Voel je niet schuldig