Berekenen.nl
Geplaatst op 18 juni

Vrouwelijke hardlopers met laag BMI lopen meer blessure-risico

Vrouwen die regelmatig hardlopen dienen goed op gewicht te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoekers aan de universiteit in Ohio. Opvallend genoeg betekent dit dat hun BMI vooral niet te laag mag zijn. Uit het onderzoek komt naar voren dat een lager BMI het risico op blessures laat toenemen. Ze lopen gemakkelijker stressfacturen op. Dit zijn incomplete botbreuken. De vrouwen met een te laag gewicht herstellen minder snel van een dergelijke blessure. De onderzoekers geven daarom aan dat vrouwen die graag hardlopen in ieder geval een gezond BMI tussen de 20 en 25 zouden moeten hebben.

BMI van 19 betekent meer risico

Officieel is een BMI tussen de 18,5 en 25 ‘gezond’. In het onderzoek was er echter sprake van een aantal vrouwen met een BMI van 19 of lager. Zij liepen meer risico op blessures dan de andere vrouwen, waardoor het verstandig lijkt om een iets hogere waarde aa net houden. De onderzoekers geven aan dat professionele sporters uit zouden moeten gaan van 20 tot 24. Een BMI van 25 is dan iets te hoog, maar nog altijd minder gevaarlijk dat een BMI van 19 dat blessures kan veroorzaken.

BMI berekenen

Wil je zelf je BMI berekenen, bijvoorbeeld omdat je graag gaat hardlopen of omdat je gewoon benieuwd bent? Je kunt dat zelf vrij eenvoudig berekenen. Het is voldoende om je gewicht en lengte op te geven, net als of je een man of een vrouw bent. Aan de hand daarvan kun je online je BMI berekenen, gewoon met de handige tool die we daardoor hebben ontwikkeld. Je hoeft dan geen ingewikkelde formules toe te passen, terwijl je er wel eenvoudig achter kunt komen of je een gezond BMI hebt. De verhouding tussen je leeftijd, gewicht en lengte is dan gezond.