Berekenen.nl
Geplaatst op 13 november

Koolhydraatarm eten verbrandt (buik)vet

 

Last van je dikke buik omdat deze je in de weg zit? Buikvet is misschien wel de grootste ergernis omdat het zo moeilijk weg te krijgen is. Je probeert het met intensief sporten, laat lekkere dingen zoals chocolade staan en tóch wil dat buikje maar niet weg. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar niets is minder waar. Het is simpelweg een kwestie van koolhydraatarm eten. Niet weer het zoveelste dieet dat niet werkt, maar een wetenschappelijk onderbouwde manier om doeltreffend van je overtollige vet af te komen zonder naar de sportschool te hoeven gaan!

Waarom zijn snelle koolhydraten slecht?

Feit: te veel snelle koolhydraten maken ons dik en ziek. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Het is voor je lichaam makkelijker om energie uit koolhydraten te halen dan uit je lichaamsvet. Wat gebeurt is dat je de energie gebruikt uit de voeding en het vet opslaat, waardoor je lichaamsvet dus alleen maar toeneemt. Je lichaam heeft echter sommige koolhydraten hard nodig, zoals vezels. Deze zogenaamde goede koolhydraten die rijk zijn aan voedingsstoffen zijn dus belangrijk en moet je dus blijven eten. Koolhydraatarm betekent dus ook niet dat álle koolhydraten worden vermeden! Voor een goede werking van je hormonen en balans in je lijf heb je bijvoorbeeld groente en fruit nodig.

Waarom is een goede hormoonbalans nodig?

Met de juiste werking van je hormonen is het veel gemakkelijker voor je om verleidingen te weerstaan. Je kent vast wel dat zeurende stemmetje in je hoofd dat je heel graag iets zoets wilt eten. Dat is eigenlijk de stem die ‘’gevoed’’ wordt door je hormonen, als deze niet in balans zijn dan stijgt je eetlust en krijg je enorme behoefte aan bijvoorbeeld suiker. Ook spanningen, stemmingswisselingen of (buik)pijn kan op de hormonen afgeschoven worden, die op hun beurt weer ontregelt kunnen worden door stress. Gevolg: tekorten van de mineralen magnesium, zink en B vitaminen. Bloedsuikerafwijkingen ontstaan doordat er meer insuline wordt  aangemaakt door een verhoogde toestroom aan koolhydraten. 

koolhydraten buikvet

Slechte koolhydraten

Snoep, koek, frisdrank, witbrood, ijs, witte pasta, bewerkte aardappelproducten, witte rijst zijn voorbeelden van slechte (enkelvoudige) koolhydraten. Deze zogenaamde geraffineerde koolhydraten zijn bewerkt en ontdaan van hun natuurlijke vezels. Deze koolhydraten veroorzaken de zogenaamde ‘’bloedsuiker-achtbaan’’. Doordat ze zo snel opgenomen worden krijg je grote pieken in je bloedsuikergehalte, die vervolgens leiden tot enorme dalingen, waardoor je honger krijgt en hunkert naar meer koolhydraatrijk eten (ook wel als ‘’cravings’’ aangeduid). Bovendien bevatten ze meestal te weinig essentiële voedingsstoffen en leveren je lege calorieën. Vergeet ook niet de enorme hoeveelheid toegevoegde suikers. Insuline is een hormoon dat door deze snelle suikers stijgt en daarmee je cellen aanspoort om vet op te gaan slaan en laat ook nog eens het verbranden van je vet stoppen.

Goede koolhydraten

Een dieet met alleen maar goede koolhydraten kan dus voor zwaarlijvige mensen en mensen met diabetes 2 levensreddende voordelen hebben. Denk daarbij aan het eten van groente en fruit, die rijk zijn aan vezels, vitamines en mineralen. Natuurlijk heb je onder fruit en groente ook enorme verschillen qua hoeveelheden koolhydraten. Een handige ezelsbrug is dat groene bladgroenten zoals sla en andijvie meestal het laagst aantal koolhydraten bevatten en kan je eigenlijk vrijwel onbeperkt eten. Wat betreft het fruit zijn bosvruchten degenen met het laagst aantal koolhydraten. Met vezels uit groente en fruit houd je je darmen in uitstekende conditie doordat ze de goede bacteriën in je darmen voeden en bovendien verminderen ze ook nog eens je hongergevoelens.

Hoe verbrandt koolhydraatarm eten je (buik)vet?

Kijk, het is natuurlijk heel simpel. Zodra je meer calorieën eet dan dat je verbruikt gaat je lichaam vet opslaan. Als je minder eet dan je lichaam nodig heeft, dan gaat het (buik)vetreserves aanspreken. Hoe kan het eten van koolhydraatarm voedsel je hierbij helpen? Simpelweg doordat je hierdoor niet minder hoeft te eten, maar alleen anders hoeft te eten! Door meer gezonde vetten, eiwitten en groentes te eten ben je veel langer verzadigd en nog beter: je activeert je vetverbranding waardoor je dus ook een plattere buik krijgt!

Buikververbranding activeren

Het komt niet alleen door teveel eten waardoor je buikvet kunt krijgen. Je krijgt het ook door een teveel van het hormoon cortisol. Cortisol is een hormoon dat bij een juiste balans ervoor zorgt dat de zogenaamde ‘’deurtjes’’ van je vetcellen open staan en daar vet kan verbranden. Bij een teveel aan stress maak je meer cortisol aan, waardoor jij dus uit balans raakt en je minder snel vet verbrandt. Het geeft je een ontembare trek in eten, wat natuurlijk zorgt voor dat extra laagje vet op je buik die maar niet weg wil door dat teveel aan cortisol! Gelukkig is er een oplossing voor deze vicieuze cirkel, ook al neemt het herstellen van je cortisol curve wel een tijdje in beslag. Het eten van gezonde koolhydraten kan helpen je hormonen weer in balans te krijgen waardoor je dus ook makkelijker kunt afvallen.

Hier volgen wat voedingstips om je cortisol te verlagen:

1. Drink weinig koffie, cafeïne stimuleert de aanmaak van cortisol
2. Eet veel fruit en veel groente
3. Kies voor gezonde eiwitten zoals noten, bonen, kip en vis
4. Eet minder suiker
5. Vermijd snelle koolhydraten
6. Eet voldoende omega 3, vitaminen en mineralen
7. Drink minder alcohol

Geen hongergevoel meer

Met goede voeding en met kleine veranderingen in je gewoontes gaan je hormonen die je helpen bij het afslanken dus weer moeiteloos vet verbranden, waar dit eerder maar traag verliep. Niet door minder te eten, maar door ánders te eten. Niet door te sporten, maar doordat je simpelweg geen hongergevoel meer hebt op momenten tussen de normale maaltijden door.

Zo simpel is het

Snel en op een gezonde manier afvallen doe je dus vooral door je hormonen in balans te krijgen en dit krijg je voor elkaar met koolhydraatarme voeding. Zo simpel is het. Een makkelijke manier om snel van je buikvet af te komen zonder dat je iets van je vrijheid hoeft op te geven. Zonder dat je allerlei rare ingewikkelde diëten hoeft te volgen, je aan strenge regels moet houden of afslankpillen hoeft te slikken. En het mooie is dat je ook niet bang hoeft te zijn voor het jojo-effect. Probeer het zelf en ontdek dat je nooit meer anders wilt als je eenmaal weet hoe goed je je kunt voelen door alleen maar een paar voedingsmiddelen te laten staan.