Berekenen.nl
Geplaatst op 30 augustus

Hoe bereken je je BMI en wat is het?

BMI is een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. BMI staat voor Body Mass Index. De BMI geeft een schatting van hoe geozond je lichaamsgewicht is. Je kunt de BMI berekenen voor vrouwen, mannen en kinderen vanaf 2 jaar oud.

Wat is een gezond BMI?

Het ligt voor iedereen anders. Voor volwassenen ligt een gezond BMI ongeveer tussen de 18,5 en de 25. Voor ouderen en kinderen gelden andere grenzen voor ondergewicht, gezond gewicht en overgewicht.

Wat betekent de BMI uitslag?

Een gezond gewicht zit tussen de 18,5 en de 25. Als je eronder of erboven zit wordt vaak geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan namelijk in kaart brengen of er gezondheidsrisico’s zijn die samenhangen met je gewicht. Bij een te hoog gewicht kan je bijvoorbeeld denken aan een hoge bloeddruk of een te hoge bloedsuiker of een te hoog cholesterolgehalte. Je huisarts zal je een passend advies geven over een eventuele vervolgstap. Ook als je te licht bent of wilt aankomen raden we je aan een afspraak te maken met de huisarts.

Verlies je onbedoeld gewicht, heb je weinig eetlust of kom je juist in korte tijd veel aan in gewicht? Maak ook dan een afspraak bij je huisarts om deze klachten te bespreken. Maak altijd een afspraak bij je huisarts bij twijfel over je gezondheid of als je je zorgen maakt over je gewicht.

Hoe kun je zelf je BMI berekenen?

Zelf kun je gemakkelijk je eigen BMI berekenen. Dit kun je doen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Hier een voorbeeld: je weegt 65 kilo en je bent 1,70 meter lang. Dan wordt je berekening als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) dit geeft als uitslag 22,5. Maar je kunt ook onze online tool gebruiken. Die doet natuurlijk het rekenwerk vóór je.