Berekenen.nl
Geplaatst op 9 augustus

Het stappenplan om af te vallen

Veel mensen willen graag wat gewicht verliezen. Je komt dan al snel bij de sportschool terecht. Veel mensen willen ook graag sporten, maar hoe begin je daar nou mee en hoe zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk gaat afvallen? Dat lees je hier.

Begin rustig aan

Veel mensen krijgen na een week al lichamelijke klachten wanneer ze beginnen met sporten. Dit komt omdat een van de grootste problemen is dat je te enthousiast start. Te veel doen in een korte periode is namelijk nog slechter voor je lichaam dan helemaal niks doen. Daarom adviseren fysiotherapeuten ook altijd dat je rustig aan moet beginnen en het sporten moet gaan opbouwen. Je moet dit niet alleen maar doen blessures te voorkomen, maar ook om pijn en extreme vermoeidheid te gevolgen. Je wilt namelijk geen motivatiedip. Sporten is iets wat je op langere termijn wilt gaan doen. Wij raden je dan ook aan om te beginnen met één of twee keer per week. Hierdoor kan je lichaam alvast een beetje wennen waardoor jij een heleboel pijn kan voorkomen.

Ga sporten met een plan

Dit is een erg belangrijk punt bij sporten, het werken met een plan. Wanneer je gebruik maakt van een plan kan je namelijk precies zien wat je doet. Ook krijg je een goed beeld wat effectief werkt en wat minder effectief werkt. Om deze reden kiezen steeds meer mensen voor personal fitness. Dit komt omdat er dan een ervaren man of vrouw bij je is die je goed op maat begeleid tijdens dit proces. Een sportinstructeur kan namelijk precies een plan opstellen die bij jou en je lichaam past en wat misschien nog wel belangrijker is bij je doelen. Je gaat namelijk wel om een reden naar de sportschool. Die reden is je doel. Bespreek dit dan ook goed met je instructeur. Zij kunnen dan het goede plan voor je opstellen.

Let op je calorieën.

Extra calorieën zijn meestal de reden waarom je bent aangekomen. Vaak wordt het calorieverbruik door lichamelijke inspanning overschat. Extra sporten tijdens een dieet is geen reden om meer te zondigen. Het is dan ook belangrijk om je BMI te berekenen. Bij het berekenen van je BMI krijg je namelijk een goed beeld of je een gezond gewicht hebt. BMI staat voor Body Mass Index en geeft een indicatie van de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Wanneer je te zwaar bent is het verstandig om gezonder te gaan eten, of meer te sporten.

Verkeerd trainen

Sport en gewichtsverlies gaan hand in hand. Vaak vergeet je dat je je training moet aanpassen aan je doelen. Sportieve sportprestaties, te zware gewichten of onregelmatige trainingen brengen je op de lange termijn niet verder. Een gezonde gemiddelde is het beste. Regelmatig trainen met de juiste oefeningen in gematigde intensiteit met voldoende variatie voorkomt dat je gewicht omhoog gaat. Daarom adviseren wij je ook om samen met een ervaren sporter een schema op te stellen. Door gebruik te maken van een schema weet jij namelijk precies waar jij aan toe bent.