Berekenen.nl
Geplaatst op 13 juli

Goede conditie goed voor de weerstand

Terwijl wetenschappers op zoek zijn naar een vaccin tegen het coronavirus, horen we steeds vaker geluiden over het belang van een goede conditie. Een goede conditie is namelijk goed voor de weerstand. Hoe goed is jouw conditie? Ben je erop vooruit gegaan in de coronatijd? Of heeft het thuiswerken zijn tol geeist? Tijd voor een onderzoek.


Zo veel mogelijk thuisblijven

De afgelopen maanden hebben Nederlanders vooral te horen gekregen: Blijf zo veel mogelijk thuis. Op zich natuurlijk begrijpelijk advies. Maar hierdoor zijn veel mensen minder gaan bewegen. Want: we fietsen of lopen niet meer naar ons werk en we gaan niet meer naar de sportschool. In plaats daarvan zijn we met zijn allen gaan zitten. En hoe zit het ook al weer met zitten?


Zitten slecht voor de afweer

Je hebt het misschien weleens horen zeggen: zitten is het nieuwe roken. Anders gezegd: het is niet goed, of ronduit slecht voor ons. Het is slecht voor je afweersysteem, terwijl je in deze tijd je afweersysteem natuurlijk juist op peil wilt houden. Het advies van wetenschappers luidt dan ook: blijf in beweging!


Wandelen in huis

Moet je dus wat vaker een rondje lopen in huis? Op zich een prima idee, maar volgens onderzoekers is dat niet genoeg om het negatieve effect van te lang zitten te compenseren. Volgens neuropsycholoog Erik Scherder moet je na een uur zitten een half uur lopen om het negatieve effect van het zitten teniet te doen. Dus dan moet je toch echt even een rondje gaan maken in de buurt! Nog een tip van meneer Scherder: ga traplopen! Dat is goed voor je gezondheid en voor je afweersysteem.


Coronakilo’s

We hebben er allemaal van gehoord. We worden niet bepaald dunner van dat thuiswerken en stil zitten. Durf jij nog op de weegschaal te gaan staan? Overgewicht is een probleem dat in de westerse wereld steeds groter wordt. Het kan leiden tot een vergroot risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Laten we het positief houden: een paar coronakilo’s leiden niet direct tot deze aandoeningen. Maar een goede conditie is in alle gevallen gezonder!


Bereken je BMI

Je kunt heel makkelijk berekenen hoe het ervoor staat met jouw gewicht. Dat kun je doen door je Body Mass Index (BMI) te berekenen. Deze Index is bedacht om op basis van geslacht, leeftijd, lengte en gewicht vast te stellen of je een gezond gewicht hebt. Zo weet je meteen of je iets moet veranderen aan je leefstijl. Wil je je BMI berekenen? Dat kan via onze BMI-reken-tool!


Blijf in beweging

Corona of geen corona, het is het beste om in beweging te blijven. Toch hoef je niet per se elke avond heel fanatiek in een krachthonk te gaan trainen. Dat mag natuurlijk wel, maar het kan al door bewust te blijven bewegen. Neem de trap in plaats van de lift, eet je lunch op tijdens het (stevig) lopen, pak de fiets in plaats van de auto en ga zo maar door. Volgens onderzoekers is dit goed voor lichaam én geest. En het is nog leuk ook!