Berekenen.nl
Geplaatst op 13 november

De 10 lekkerste koolhydraatarme gerechten

Als je wilt afvallen is een koolhydraatarm dieet het meest efficiënt. Door geraffineerde suiker en zetmeel te laten staan krijg je weer een gezonde hormoonbalans, waardoor het makkelijker is om verleidingen te weerstaan. Het gezeur van je hormonen om suiker zal minder worden en je eetlust zal dalen, waardoor je makkelijker zult afvallen.

Tijdens het koolhydraatarme dieet eet je dus:
1. Veel verse groenten, gemiddeld 500 gram per dag
2. Fruit
3. Ongezouten en onbewerkte noten (dus niet geroosterd en gebrand)
4. Zaden en pitten
5. Vette vis
6. Alle volkorengranen: zoals tarwe, zemelen, rogge, haver en gerst
7. Volkoren deegwaren, volkoren rijst en zoete aardappelen

Om je op weg te helpen zochten we voor jou 10 heerlijke en makkelijke koolhydraatarme gerechten; zowel toetjes, salades, hoofdgerechten en soepen, zodat je van alles iets uit kunt proberen.

Gevulde avocado’s

Ingrediënten:Avacado gevuld koolhydraatarm
• 2 redelijk grote avocado’s
• 1 paprika (rood)
• 1 bos radijsjes
• 1 limoen
• Olijfolie
• 100 gram feta
• 2 lente-uitjes
• 1 el kappertjes
• 3 el zwarte olijven
• 50 gram pompoenpitten

Zo maak je het:

Snijd de avocado’s door de helft, verwijder de pit en schraap ze leeg met een lepel. De uitgeholde schillen bewaar je voor de presentatie. Snijd nu de radijsjes in plakjes en halveer de paprika (in de lengte) verwijder dan de zaadjes en snijd hem in reepjes.
Maak van de feta kleine blokjes en snijd de lente-uitjes en olijven in ringetjes. Meng nu de avocado met de paprika, feta, olijven, kappertjes, limoenrasp, lente-uitjes en radijsjes en doe er een lekkere scheut olijfolie door. Breng alles op smaak met een beetje zout en (versgemalen) peper.
Rooster tot slot de pompoenpitjes in een droge koekenpan goudbruin. Alles is nu klaar. Je kan nu de bewaarde schillen van de avocado op een mooi bord leggen, de salade erin scheppen en bestrooien met de pompoenpitten. Sprenkel er tot slot nog wat olijfolie over.

Lunchsalade

Ingrediënten:Lunchsalade koolhydraatarm
• 1  broccoli (klein)
• 1 friszure appel (Elstar)
• 0,25 winterwortel
• 260 gram kabeljauwfilet
• 2 el mayonaise
• Sap van een halve citroen
• 70 gram ongebrande walnoten
• 1 rode paprika
• 2 el yoghurt

Zo maak je het:

Was de broccoli onder de kraan en snijd hem in kleine stukjes van ongeveer 4 centimeter. Blancheer de broccoli 1 minuut in kokend water en spoel af met koud water en laat dit uitlekken. Nu kan je de wortel raspen en de appel en paprika in kleine blokjes snijden. Meng dit met de broccoli en de wortel.
Doe een beetje olijfolie in een koekenpan en verwarm dit. Bak de kabeljauwfilet aan beide kanten gaar. Breng het op smaak met zout en peper. Wel dan de rozijnen in een bakje met warm water en hak de walnoten in stukjes.
Meng de yoghurt en de mayonaise en 1 eetlepel citroensap. Breng dit mengsel op smaak met peper en zout en meng het vervolgens door de salade. De rozijnen voeg je samen met de walnoten toe aan de salade. Pak een bord en serveer hierop de broccolisalade met de kabeljauw met eventueel een beetje citroensap.

POMPOENSOEP

Ingrediënten:pompoensoep koolhydraatarm
• 1 flespompoen
• 1 grote winterpeen
• 1 theelepel komijn
• Paar teentjes knoflook
• 1 blokje natriumarme groentebouillon
• 125 ml crème fraîche
• 2 uitjes
• 2 laurierblaadjes

Zo maak je het:

Pers de knoflook en snijd de uitjes in stukjes. Verhit dan wat olijfolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook en uien.
Verwijder de schil van de pompoen en snijd hem in blokjes van ongeveer 3 cm. Snijd de wortel ook in plakjes. Voeg dan de wortelstukjes en de pompoenblokjes toe in de pan met wat komijn en bak dit alles ongeveer 3 minuten.
Voeg nu 500 ml bouillon toe samen met de laurierblaadjes en laat het 30 minuten pruttelen. Is alles goed gaar, dan kan je de laurierblaadjes eruit halen en kan je alles met de staafmixer tot een gladde soep pureren.
Een lepeltje crème fraîche op de soep maakt het helemaal af.

Goed gevulde groente- en kippensoep

Ingrediënten:groente-kippensoep koolhydraatarm
• 2 rijpe tomaten (in blokjes)
• 35 gram koolhydraatarme pasta
• 1 prei fijngehakt
• 1 wortel in dunne plakjes
• 1 el olie
• 1 liter groentebouillon
• 2 kippendijfilets (in blokjes van 2 cm)

Zo maak je het:

Pak een grote steelpan en verhit de olie. Bak de prei en de wortel hierin gedurende 4 minuten. Als de groenten goed zacht zijn voeg je de blokjes kippendij toe en bak deze vervolgens in 2 minuten gaar.
Nu is het tijd om de pasta aan de bouillon toe te voegen en deze aan de kook te brengen. Doe de deksel daarbij op de pan. Eenmaal aan de kook draai je het vuur lager en sudder je alles in 10 minuten. In elk geval tot de pasta gaar is. Voeg de tomaatjes halverwege de kooktijd toe.
Als de soep klaar is kan je hem met wat peper en zout op smaak brengen.

Omelet met feta, tomaten en spinazie

Ingrediënten:Omelet feta-tomaten-spinazie
• Handvol babyspinazie
• 1 ei
• 2 eiwitten
• 1 kleine tomaat in stukjes
• 1 eetlepel water
• Vetarme bakspray
• Zout en peper
• 25 gram verkruimelde feta
• 1 kleine tomaat in stukjes

Zo maak je het:

Laat de spinazie slinken door het in een vergiet met kokend water te overschenken. Spoel het onder koud water af en knijp de spinazie uit. Klop het ei en de twee eiwitten in een kommetje tot er een glad mengsel ontstaat. Roer er een eetlepel water door en voeg naar smaak peper en zout toe.
Zet een koekenpan met wat bakspray op een matig vuurtje. Het mengsel van ei laat je erin stollen. Is het ei-mengsel gestold dan schep je op 1 helft de spinazie, feta en de tomaat en verwarm je het nog even een minuut. Nu kan je de omelet dubbelvouwen.

Salade met appel & kikker¬erwten

Ingrediënten:Appel met kikkererwten
• 100 gram veldsla
• 1 el pijnboompitten
• 1 appel
• 60 gram kikkererwten
• 8 kerstomaatjes
• 30 gram balsamicoazijn
• 1 gele paprika
• 10 gram Parmezaanse kaas

Zo maak je het:

De pijnboompitjes roosteren en deze vervolgens af laten koelen. Snijd dan de appel in dunne schijfjes en snijd de paprika en komkommer in kleine blokjes. Halveer de tomaatjes. Laat het blik met de kikkererwten uitlekken. Doe nu de sla in een grote kom en voeg alles toe. Met een kaasschaaf maak je krullen van de Parmezaanse kaas en verdeel dit over de salade. Met een scheutje balsamicoazijn breng je de salade op smaak. Simpel maar oh zo lekker en gezond!

Mangosalade

Ingrediënten:Mangosalade koolhydraatarm
• 400 g verse spinazie
• 1 mango 
• 1 komkommer
• 3 el fijngesneden peterselie
• 2 el olijfolie
• Zout en peper naar smaak
• 20 gram gedroogde cranberries

Zo maak je het:

De spinazie was je onder de kraan en laat deze dan goed uitlekken. Verwijder vervolgens de schil van de mango en snijd hem in reepjes. De komkommer snijd je in blokjes. Mix dit alles door elkaar samen met de cranberries.
Het sausje maak je door de olijfolie te mengen met de peterselie. Sprenkel dit over de salade.

Rabarber/aardbei bowl

Ingrediënten:Rabarber aardbei bowl
• 100 g aardbeien
• 200 g stelen rabarber
• 2 el zoetstof
• 100 ml koolzuurhoudend bronwater
• 1 el citroensap

Zo maak je het:

Was de rabarber en snijd de stelen in stukjes. Kook in een paar minuten de rabarber gaar in 1 dl water. Laat het afkoelen en pureer de rabarber met een staafmixer met het vocht en de zoetstof.
Maak nu de aardbeien schoon, waarbij je 2 mooie aardbeien bewaard voor de garnering. De overige aardbeien snijd je in 4 partjes. Verdeel dit samen met de rabarber over 2 hoge glazen.
Het bronwater en de citroensap voeg je nu toe en roer het even door. De achtergehouden aardbeien kan je nu insnijden en op het randje van het glas steken.

Stoofschotel met courgette en aardappelen

Ingrediënten:Stoofschotel courgette aardappel
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• 400 gram aardappelen
• 1 el olie
• 2 courgettes
• 2 tomaten
• ½ tl kaneel
• 1 tl piment

Zo maak je het:

Snijd de ui en de knoflook in kleine stukjes. Schil de aardappelen en verdeel ze in grote stukken. Fruit dan de ui en de knoflook in wat olie glazig waarna je de stukken aardappel en 2 dl water toevoegt. Stoof dit alles in 10 minuten.
Snijd de courgettes en tomaten in partjes. Doe deze dan samen met het kaneel en het piment bij de aardappelen en stoof alles nog eens 10 minuten verder gaar. Tot slot kan je het op smaak brengen met wat peper.

Warm appelgebak

Ingrediënten:Warm appelgebak koolhydraatarm
• 1 appel
• 1 tl kaneel
• 15 gram rozijntjes



Zo maak je het:

Snijd de appel in kleine stukjes en voeg dan de rozijntjes en het kaneel toe. Doe het mengsel in een bakje en laat het even opwarmen in de oven of de magnetron.
Eet smakelijk!