Berekenen.nl
Geplaatst op 7 juni

Is windenergie de toekomst?

Iedereen heeft het wel over, of mensen willen zonnepanelen of mensen zijn tegen een plan om windmolens te bouwen. Veel mensen vragen zich dan ook af of duurzame energie de toekomst is en is het wel eens duurzaam? Wij zoeken het uit.

Windenergie duurzaam

Het belangrijkste is dan ook is het eigenlijk wel duurzaam? We weten allemaal wel dat het niet goed gaat met het milieu op dit moment en daar moet dan ook snel verandering in komen. We zijn dus allemaal massaal op zoek naar een nieuwe manier om energie op te wekken zonder het milieu te belasten. We hebben op dit moment dan ook twee goede alternatieven hoe we duurzaam energie op kunnen wekken maar is het eigenlijk wel duurzaam? Het is namelijk ook milieu belastend om zonneparken te bouwen en windmolens neer te zetten. Ze komen er namelijk niet vanzelf. Veel mensen schrikken er dan ook van wanneer ze horen hoeveel het kost om bijvoorbeeld een zonnepaneel te produceren en te plaatsen. De uitstoot van deze werkzaamheden staan dan ongeveer gelijk van 2 tot 20 vliegtuig tripjes van Amsterdam naar Lissabon. Het is misschien wel beter voor het milieu maar dan op langer termijn. Het is ook nog niet echt zeker hoeveel jaren een zonnepaneel mee kan gaan.

Windenergie opwekken

Net zoals bij zonne-energie zit er ook bij het opwekken van windenergie een addertje onder het gras die veel mensen niet weten. Ook het hebben van een windmolen is niet altijd zo goed voor het milieu als men denkt. Een windmolen is namelijk alleen goed voor het milieu wanneer er genoeg wind is. Een windmolens is dan ook pas voordeliger wanneer hij meer uitkomst voorkomt dan uitstoot. Het klinkt misschien gek een windmolen die uitstoot heeft maar dan kijken we puur naar de productie en het plaatsen van een windmolen.

Windenergie thuis

Je sinds de laatste jaren er ook voor kiezen om zelf een kleine windmolen te bouwen in je achtertuin. Je buurt moet er dan natuurlijk wel mee eens zijn. Er kunnen namelijk wat geluidsoverlast klachten komen omdat het opwekken van windenergie niet geluidloos is. Het mooiste is dan ook dat er een redelijke windkracht is. Ook bij een kleine windmolen is het belangrijk dat hij voldoende wind vangt. Ook hierbij geld wanneer een kleine windmolen niet genoeg wind heeft is hij niet goed voor het milieu. De andere optie die we in deze blog hebben besproken zijn zonnepanelen. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om zonnepanelen te leggen hun dak. Er zijn dan ook veel organisaties die juist voor het bouwen van zonneparken zijn op stukken weiland of bijvoorbeeld langs de snel weg. Toch blijkt uit de afgelopen jaren dat dit nog wel een jaren lange discussie kan blijven. Moeten we nou wel of geen zonneparken bouwen? Het moet natuurlijk niet zo zijn dat we ons halve land vol bouwen met zonneparken en dat de helft niet meer draait na 5 jaar. Dat is natuurlijk wel zonde van onze mooie natuur.