Berekenen.nl
Geplaatst op 22 oktober

De voordelen van windenergie

Steeds meer mensen praten over windenergie, en dat het dé toekomst is. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van al die windmolens in ons land die allemaal bijdragen aan het opwekken van windenergie? Dat lees je hier.

Windenergie is goed voor het milieu

Het is zal vast niet de eerste, maar ook niet de laatste keer zijn dat je hoort dat windenergie 100% schoon en duurzaam is. Een grote reden dat steeds meer mensen kiezen voor wind- of zonne-energie komt omdat het een milieubewuste optie is voor energie. Bij het produceren van beide energie komt geen CO2 vrij. Bij het plaatsen van windmolens komt nog wel CO2 vrij. Toch zijn we al hard op weg om dit ook naar beneden te brengen. De toekomst ziet er dus goed uit voor windenergie.

Windenergie is een oneindige bron

Wanneer je op de fiets zit en je hebt hard tegenwind hoop je wel eens dat windenergie opraakt. Toch gebeurt dat nooit. Winenergie komt namelijk uit een natuurlijke bron, die onbeperkt en onuitputtelijk is. Nederland is daarom één van de beste landen voor het opwekken van windenergie. De reden hierachter is dat het vaak hard waait in Nederland. Het is dus eenvoudig in ons eigen land op te wekken, waardoor we vervolgens weer minder afhankelijk zijn van bijvoorbeeld gas en olie uit het buitenland. De gas en olie prijs gaat namelijk ook steeds omhoog. De reden hiervan is dat er een te kort komt. Er komen steeds meer mensen op de aarde, maar er komt geen gas of olie bij. Deze bronnen zijn namelijk niet oneindig en dat is windenergie wel. Er hoeft dus maar een kleine windkracht te zijn om energie op te kunnen wekken.

Je kan overal windmolens plaatsen

Je verwacht het misschien wel al een beetje, maar windmolens zijn overal te plaatsen. Het is dan ook heel erg populair onder bijvoorbeeld die boren die een stuk slechte grond hebben of niet meer de gewenste opbrengst krijgen dat ze hun land beschikbaar kunnen stellen om windmolens op te laten plaatsen. Windmolens kunnen ook energie winnen in gebieden die niet zijn aangesloten op een regionaal distributienetwerk. Doordat er altijd wel wind is in Nederland maakt het eigenlijk niet uit op welke plek je de windmolens neer zet. Je moet ze natuurlijk niet midden in een woonwijk neerzeten of in een bos. Dat snapt iedereen wel.

Windmolens zijn een goedkope manier voor het opwekken van energie

Iedereen weet wel dat aardwarmte een goedkope manier van energie is. Toch staan de windmolens op een mooie tweede plek van duurzame energie. Gemiddeld gebruiken winmolens 4 cent per kWh subsidie. Daartegenover staat dat de fossiele brandstoffenindustrie heel erg veel subsidie ontvangt. Een ander voordeel van windmolens is dat ze steeds minder subsidie nodig zijn, door de ontwikkelingen die het verbeteren van de techniek mogelijk maken. Ook zijn de windmolens heel erg onderhoudsvriendelijk er worden dus niet zoveel onderhoudskosten gemaakt bij het bouwen en onderhouden van windmolens. Zijn we het er dan met z’n alle mee eens dat windmolens de toekomst zijn of blijven we liever bij gas en zonne-energie?