Berekenen.nl
Geplaatst op 4 juli

‘Winstaftrek ZZP-ers momenteel te groot’

Er is veel te doen rondom de fiscale behandeling van ZZP-ers. Zelf roepen ze dat ze veel kosten maken en hoge risico’s lopen, maar verschillende andere groepen wijzen op de enorme fiscale voordelen die ze genieten.

Onder andere Coen Teulings is kritisch. Hij is oud-directeur van het Centraal Planbureau en is onder andere verbonden aan Cambridge University en de Universiteit van Amsterdam. Hij is van mening dat zelfstandigen voordeel hebben van het huidige belastingstelsel. Vroeg of laat zal dat volgens hem tot problemen leiden en we zijn dichterbij de kritieke grens dan we denken.

Fiscale voordelen voor ZZP-ers

“Vanwege het fiscale voordeel dat zelfstandigen hebben, is het aantrekkelijk als zelfstandige aan de slag te gaan. Het gevolg is dat veel mensen geen pensioen opbouwen en vroeg of laat komt boontje dan om zijn loontje. Wat moet je met grote groepen mensen die geen pensioen hebben? Over 20 jaar wordt dat een heel groot probleem.” Teulings stipt een belangrijk probleem aan, dat volgens hem komt door de fiscale voordelen die er beschikbaar zijn.

Hij doelt dan overigens niet op de gehele winstaftrek die er beschikbaar is, maar wel op bijvoorbeeld de FOR, de Fiscale Oudedag Reserve. Wat veel ondernemers niet weten is dat ze daarmee slechts een reservering doen, en nog geen pensioen opbouwen voor later. Als ze met pensioen willen is er niet zomaar geld beschikbaar. En sterker nog, ze ontvangen dan alsnog de belastingaanslag over de apart gezette bedragen.

Winstaftrek berekenen

Wil je de winstaftrek berekenen als ZZP-er of andere ondernemer? Dat kan aan de hand van een paar eenvoudige gegevens met onze slimme tool. Ga uit van de winst en of je de AOV-leeftijd al bereikt hebt. Door aan te geven of je meer dan 1.225 uur per jaar aan jouw onderneming besteedt en of je al langer dan 5 jaar ondernemer bent kun je eenvoudig berekenen wat de winstaftrek is.