Berekenen.nl
Geplaatst op 15 februari

De wijzigingen rondom de Wajong-uitkering

Je hebt er vast al eens van gehoord, je krijgt met Wajong te maken als je voor je 18e of tussen je 18e en je 30e tijdens een opleiding een ziekte of handicapt krijgt. Als je hierdoor niet meer volledig kunt werken heb je recht op een Wajong-uitkering.

Wanneer heb je recht op een Wajong-uitkering?

Veel mensen vragen zich af wanneer ze recht hebben op een Wajong-uitkering, daarom leggen wij het even uit. Je hebt recht op een Wajong-uitkering wanneer je voor je 30e arbeidsongeschikt bent of bent geworden. Het kan zijn dat je hierdoor geen arbeidsvermogen meer hebt. Dit betekent dat je door een ziekte of handicap niet meer kan werken. Een Wajong-uitkering gaat pas in vanaf je 18de jaar. Dit betekent natuurlijk niet dat je dit later niet meer kunt aanvragen. Dit is namelijk nog gewoon mogelijk. De uitkering gaat dan pas in vanaf de datum dat je het aangevraagd hebt. Als er in de tussentijd niks aan jouw situatie veranderd heb jij recht op deze uitkering totdat je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

De grootste voordelen van de nieuwe regels

De kans is best groot dat je er al eens van gehoord hebt maar er zijn best wat wijzigingen met zich mee. Aan deze wijzigingen zitten natuurlijk nadelen maar ook echt voordelen. De nieuwe regels zullen voor sommige voordelig uitpakken en voor anderen weer niet. Een van deze voordelen is het natuurlijk dat je met de nieuwe regels nu ook makkelijker om geld over te houden als je een baan vindt en je kunt je uitkering weer in laten gaan als je deze baan weer verliest, waar we natuurlijk niet vanuit gaan. Ook mag je de volledige vergoeding houden als je een opleiding volgt. Dit geeft toch nog een steuntje in de rug tijdens deze zware tijden. Dit betekent dus ook dat je gewoon naast je Wajong-uitkering een baantje mag hebben. Let wel op, hoe meer je verdiend bij je baantje gaat wel ten kosten van je Wajong-uitkering.  Dit kan namelijk flink invloed hebben op je hoogte van je uitkering. Bereken hier de hoogte waar jij recht op hebt. Ook zal dit je arbeidsongeschiktheidspercentage niet gaan veranderen. Het betekent dus niet nu je weer een baantje hebt dat je weer volledig kan gaan werken. Pas als je minimaal 5 jaar gewerkt hebt krijg je een nieuwe beoordeling. Deze beoordeling heeft wel invloed op je arbeidsongeschiktheidspercentage.

Wel of geen pensioenopbouw tijdens Wajong

Ook dit is veel gestelde vraag over de Wajong-uitkering. Bouw je nou wel of niet een pensioen op? Wanneer je een Wajong-uitkering hebt bouw je geen pensioen op. Het kan wel zijn dat je voor deze uitkering in loondienst bent geweest waardoor je wel pensioen hebt opgebouwd. Een aantal pensioenen zijn ondergebracht bij een pensioenverzekeraar in plaats van bij een bank. Als dat het geval is heb je recht op een premievrije opbouw als je een Wajong, WIA of een WAO uitkering hebt. Het beste is om dit even na te vragen bij je verzekering zodat je zeker weet. Dit kan namelijk bij iedereen anders zijn. Bereken hier je pensioensleeftijd.