Berekenen.nl
Geplaatst op 19 mei

Wel of geen vakantiegeld?

In verband met de coronacrisis krijgen maar liefst een half miljoen werknemers geen vakantiegeld dit jaar. De vakbond CNV heeft hiervoor een Meldpunt Vakantiegeld geopend, waar gedupeerde werknemers zich kunnen melden. Vakantiegeld is een bedrag dat minimaal 8% van het loon bedraagt en elk jaar wordt uitgekeerd in de maand mei. Veel mensen bekostigen van dit bedrag (deels) hun vakantie. Het vakantiegeld wordt berekend op basis van het loon dat afgelopen jaar is verdiend.

Wettelijk recht

Hoewel op vakantie gaan er waarschijnlijk dit jaar niet in zit door de corona crisis, hebben werknemers wel recht op vakantiegeld. Het recht op vakantiegeld is namelijk wettelijk vastgelegd. Dit houdt in dat een baas niet zomaar eenzijdig kan besluiten om het vakantiegeld in te houden. Zeker niet omdat veel bedrijven ook overheidssteun krijgen om de salarissen van werknemers te kunnen blijven betalen. Zaken als pensioenopbouw en vakantiegeld zijn gewoon in deze steun mee berekend.

Vakantiegeld onzeker

Maar liefst 8 procent van de werkende mensen in Nederland heeft afgelopen week te horen dat ze in ieder geval deze maand geen vakantiegeld krijgen. Voor ongeveer 11 procent van de werknemers is nog onduidelijk of hun vakantie wordt uitgekeerd, laat staan deze maand. Deze mensen kunnen zich dus melden bij het meldpunt Vakantiegeld van vakbond CNV.

Naar de rechter

De vakbond geeft aan in de eerste aanleg om tafel te willen met werkgevers die geen vakantiegeld uitbetalen. Als daar geen passende oplossing wordt gevonden, dan stapt de bond naar de rechter. De vakbond waarschuwt mensen om niet direct akkoord te gaan met een loonoffer, waarin een werkgever bijvoorbeeld voorstelt om het vakantiegeld in delen te betalen. Dit heeft namelijk gevolgen bij een eventueel ontslag en een ww-uitkering. Het advies luidt: probeer in gesprek te gaan met je werkgever en krijg boven tafel of er echt geen andere oplossing is.

Op vakantie in eigen land

Aangezien het in verband met corona onverstandig is om op reis te gaan naar het buitenland, raad de overheid aan om een eventuele vakantie zoveel mogelijk in eigen land te houden. Dit is namelijk ook goed voor de lokale economie. Of het in de zomermaanden is toegestaan om vrij binnenslands op vakantie te gaan is nog onduidelijk. Wel kan men met zekerheid zeggen dat ook dan de RIVM-maatregelen wat betreft samenscholing en 1,5 meter nog van kracht zullen zijn. Vooralsnog zijn vakantieparken en campings niet gesloten. De kans is klein dat dit ook gaat gebeuren. Wel zijn vaak sanitaire voorzieningen en winkels op vakantieparken en campings wel dicht. De kans dat deze weer open zijn in de zomermaanden is redelijk. Mensen met een zelfstandige caravan of zomerhuisje kunnen gewoon op vakantie gaan. Ook het boeken van een hotel is vooralsnog gewoon mogelijk.

Vakantiegeld berekenen

Heeft jou werkgever niks aangekondigd over het vakantiegeld? Dan is de kans groot dat het gewoon wordt uitbetaald. Benieuwd hoeveel geld jij op je rekening gestort krijgt deze maand? Bereken het eenvoudig met onze vakantie-geld-bereken tool.