Berekenen.nl
Geplaatst op 16 februari

Vakantiegeld volgens de Telegaaf een melkkoe voor de overheid

Het vakantiegeld is een fijne bonus voor werkenden. Om de vakantie te betalen of om andere extra’s mee te doen, daar ben je vrij in. Tegelijkertijd is het volgens de Telegraaf een belangrijke melkkoe voor de overheid.

Sinds dit jaar gelden er nieuwe belastingtarieven. Met name de middeninkomens (20.000 tot 68.000 euro per jaar) gaan er daardoor op vooruit. Zij betalen nog 38,1% belasting, terwijl dat in 2018 nog 40,85% was. Toch lijkt het vakantiegeld een uitzondering op het fiscale voordeel.

Niet meer vakantiegeld in 2019

Het vakantiegeld wordt in 2019 bijna net zo zwaar belast als een jaar eerder. Het lagere tarief voor de inkomstenbelasting is gunstig, maar er zijn meer factoren van invloed. Het gaat dan bijvoorbeeld om heffingskortingen, die een dempende werking kunnen hebben.
Het betekent in de praktijk dat werknemers minder inkomstenbelasting betalen over het loon dat ze ontvangen. Een extraatje zoals het vakantiegeld of een dertiende maand wordt relatief zwaarder belast. Een hoger nettoloon tijdens de eerste maanden van het jaar hoeft daardoor dus niet altijd te leiden tot meer vakantiegeld.

Vakantiegeld berekenen: bij AOW, belasting en over overuren

Benieuwd hoeveel vakantiegeld jij in 2019 zal ontvangen? Terwijl je recht hebt op AOW of over de overuren die je maakt? Je kunt online het vakantiegeld berekenen. En berekenen hoeveel belasting je betaalt over het extraatje dat je van jouw werkgever zal ontvangen.


Bereken online het vakantiegeld voor 2019, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Handig, bijvoorbeeld als je daar de vakantie van wilt boeken. Of als je andere leuke extra’s op het oog hebt, waar je het vakantiegeld van de baas dan op een uitstekende manier voor kunt gebruiken.