Berekenen.nl
Geplaatst op 19 oktober

Uurloon freelancer ligt opnieuw lager dan vorig jaar

Het gemiddelde uurloon van een freelancer ligt opnieuw lager dan een jaar geleden. ZZP-ers lijken daarmee nog niet bepaald te kunnen profiteren van het herstel van de economie. In 2015 verdienden zij gemiddeld nog €44 per uur, dit jaar is daar nog €43 van over. Het is een kleine daling, maar die betekent wel dat de ZZP-er in ieder geval nog niet kan profiteren van het herstel. In plaats daarvan is er een klein beetje ingeleverd. De gegevens blijken uit een analyse van 13.500 offertes, ingediend via hoofdkraan.nl.

Meer ZZP-ers die met elkaar concurreren

Volgens de onderzoekers lijken de dalende uurlonen vooral te maken te hebben met het grote aantal ZZP-ers dat er actief is. Zij concurreren steeds vaker op prijs, om de klus toch binnen te kunnen halen. Het betekent dat ze stunten met hun tarieven en akkoord gaan met een prijs per uur die eigenlijk niet in verhouding staat tot het werk dat ze leveren. Het uurloon van de freelancer staat hierdoor onder druk. Van dat uurloon dienen ze onder andere zelf hun pensioenvoorziening te betalen, waardoor dat hoger zou moeten zijn dan bij werknemers in vaste dienst.

Online uurloon berekenen

Wil je het uurloon berekenen dat je verdient op basis van een bedrag per week of een bedrag per maand? Je hebt op die manier als vaste werknemer de mogelijkheid om je uurloon te berekenen. Bovendien kun je het uurloon op basis van een modaal salaris berekenen, zodat je als ZZP-er na kunt gaan welke bedragen je dient te rekenen om daar goed van rond te kunnen komen. Je kunt online het uurloon berekenen, waarmee je binnen een paar minuten zorgt voor duidelijkheid over het bedrag per uur dat je verdient of dat je zou moeten verdienen.