Berekenen.nl
Geplaatst op 30 augustus

Wat is startersaftrek?

Wanneer je het over beginnende ondernemers hebt komt startersaftrek vaak ook voorbij. Veel mensen vragen zich dan ook af wat startersaftrek precies is en wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Wij zoeken het dan ook voor je uit.

Wat is startersaftrek

Veel mensen denken dat startersaftrek een eigen aftrekpost is. Dat is niet zo, dit is wel even belangrijk om goed te onthouden. De startersaftrek is namelijk een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Dit is een aftrekpost waar je met een eenmanszaak of vof recht op hebt. Je moet dan natuurlijk wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het voordeel van deze aftrekpost is dat je hierdoor minder belasting hoeft te betalen over je geboekte resultaat.

Waar moet je aan voldoen?

Zoals we hierboven al aangaven zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Ook zijn er een aantal vereisten waar je aan moet voldoen. Dat zijn namelijk de volgende dingen. Je moet ondernemer zijn voor de Belastingdienst. Je voldoet aan het urencriterium van 1225 per jaar en aan het begin van het jaar had je de AOW leeftijd nog niet bereikt. Dit zijn de vereisten voor de startersaftrek

De voorwaarden van de startersaftrek

Naast de bovenstaande vereisten zijn er ook nog een aantal voorwaarden waar jij als ondernemer aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor startersaftrek. Je mag in de afgelopen 5 jaar maximaal vier keer ondernemer zijn geweest voor de Belastingdienst. Deze regel is bedacht omdat je anders geen starter meer bent en zoals de naam al aangeeft is de startersaftrek alleen voor starters. Ook mag je in 5 jaar maximaal 3x zelfstandigenaftrek krijgen. Als laatste mag er in de laatste afgelopen jaar geen sprake zijn geweest van geruisloze terugkeer uit een BV. Dit houd in dat je een bv hebt omgezet in een eenmanszaak zonder afrekening. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan kom je op dit moment helaas niet in aanmerking voor startersaftrek.

Hoe hoog is de startersaftrek in 2021?

De startersaftrek is in 2021 even hoog als in de afgelopen jaren namelijk €2.123. Dit bedrag is onderdeel van de zelfstandigenaftrek die in 2021 €6.670 bedraagt. Het komt nauwelijks voor dat het bedrag in de startersaftrek verandert. In 2020 was de zelfstandigenaftrek €7.030. Wil jij nou je startersaftrek berekenen? Dat kan, bij Berekenen.nl hebben we namelijk een tool ontwikkeld waar jij heel eenvoudig binnen een paar seconden kan berekenen op hoeveel startersaftrek jij recht hebt.

Startersaftrek 2021 berekenen

Zoals we hierboven al aangaven hebben wij een tool ontwikkeld waar jij heel erg eenvoudig binnen enkele seconden kan berekenen op hoeveel startersaftrek jij recht hebt. Wij hebben dit gedaan zodat jij een direct beeld krijgt van het bedrag dat je in minderering mag brengen op de winst die je hebt geboekt het afgelopen jaar. De startersaftrek is wel lager dan de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek kan je toch een groot voordeel opleveren. Wij raden je dan ook sterk aan om er gebruik van te maken wanneer je recht hebt op de startersaftrek. Iedereen wil namelijk zoveel mogelijk overhouden aan het einde van het jaar.