Berekenen.nl
Geplaatst op 9 februari

Vergrijzing blijft groot probleem ondanks opschuiven pensioenleeftijd

In 2007 gingen we gemiddeld op onze 61ste met pensioen, inmiddels gaat meer dan de helft van de werknemers pas op hun 65ste met pensioen. De gemiddelde leeftijd ligt inmiddels op 64,1 jaar. Dat is 0,2 jaar hoger dan in 2013 en 0,5 jaar hoger dan in 2012. Desalniettemin is het aantal gepensioneerden in 2014 opgelopen naar 3,1 miljoen, wat aangeeft dat we te maken hebben met een flinke vergrijzing.

Stijging van de pensioenleeftijd al langer aan de gang

De stijging van de pensioenleeftijd is volgens het CBS al langer aan de gang, hier is al ongeveer 8 jaar sprake van. Met name de wetswijzigingen zorgen ervoor dat mensen langer doorwerken en minder snel met pensioen gaan. Met name het aantal pensioengangers jonger dan 60 loopt de laatste jaren sterk terug. Daarnaast wordt het aandeel pensioengangers tussen de 60 en 65 steeds een beetje kleiner. Dit lijkt deels te maken te hebben met het feit dat we steeds fitter blijven, al is het daarnaast ook financieel vaak van belang om te blijven werken.

Zelf je pensioenleeftijd berekenen

Wil je zelf je pensioenleeftijd berekenen, om bijvoorbeeld na te gaan vanaf welke leeftijd je recht hebt op een AOW-uitkering? Dit is de algemene uitkering voor ouderen, op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wil je eerder met pensioen? Dan dien je zelf voor een aanvulling te zorgen, iets waarvoor je al veel eerder kapitaal op dient te bouwen. Je kunt online je pensioenleeftijd berekenen, of nagaan wanneer dit duidelijk wordt. Op die manier weet je goed waar je aan toe bent, terwijl de berekening van je pensioenleeftijd je maar een paar minuten van je tijd kost.