Berekenen.nl
Geplaatst op 10 september

Pensioenleeftijd KLM-piloten omhoog naar 58 jaar

Het is een van de uitkomsten van de onderhandelingen tussen het bedrijf en de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. Er is nu sprake van een cao-akkoord voor KLM-piloten, voor KLM een belangrijke basis om de organisatie verder te kunnen moderniseren. De salarissen van de vliegers worden voor de komende 3 jaar bevroren, al hoeven zij op dit moment daardoor niets in te leveren.

Minder pensioenpremie in ruil voor participaties

De KLM-piloten kunnen pas later rekenen op hun pensioen, zij dienen langer door te werken. Daarnaast kunnen ze rekenen op minder pensioenpremie, waardoor het pensioen er minder gunstig uit zal zien dan tot nu toe het geval was. Toch is de vereniging hiermee akkoord gegaan, onder andere omdat de piloten in ruil daarvoor participaties in het bedrijf ontvangen. Dat betekent dat er nog wel degelijk sprake is van uitgekeerde waarde, al wordt deze afhankelijk gemaakt van de waarde van de onderneming. Op die manier hebben ook de vliegers van KLM er meer belang bij om de organisatie er weer bovenop te helpen en ervoor te zorgen dat KLM ook in de toekomst de trotse Koninklijke Luchtvaartmaatschappij van Nederland kan blijven.

Pensioenleeftijd berekenen

Wil je zelf je pensioenleeftijd berekenen, om na te gaan wanneer je met pensioen kunt? De overheid is er hard mee bezig om de pensioenleeftijd op te rekken, wat betekent dat we langer door dienen te werken, voordat we gebruik kunnen maken van een aow-uitkering. Daarnaast is het pas vanaf die leeftijd mogelijk om gebruik te maken van het eigen opgebouwde pensioen, tot die tijd kan er slechts sprake zijn van een eigen aanvulling. Je kunt online je pensioenleeftijd berekenen om na te gaan hoeveel jaar je nog dient te werken, voordat je van je oude dag kunt genieten.