Berekenen.nl
Geplaatst op 13 augustus

Wat is omzet, winst en cashflow?

In het bedrijfsleven hoor je veel mensen praten over omzet, winst en cashflow, maar wat is het eigenlijk? Veel mensen halen dit dan ook voor door de war. Wij vertellen je daarom precies wat omzet, winst en cashflow is.

Wat is omzet

De term omzet is alle inkomsten van een bedrijf in een bepaalde periode. De hoogte is afhankelijk van het aantal verkochte producten en diensten. Wat misschien nog wel het belangrijkste is is de bijbehorende verkoopprijs.  De omzet druk je dan ook uit in geld. In Nederland drukken we de omzet uit in Euro. Je hebt de omzet dan ook nodig wanneer jij je winst wilt gaan berekenen oftewel nettowinst. Daarom is het doel van een ondernemer vaak het behalen van een zo hoog mogelijke omzet. De btw reken je nooit mee omdat je deze uiteindelijk toch moet afdragen aan de belastingdienst via je btw-aangifte. Binnen de term maak je ook nog een onderscheid tussen brut en netto omzet. bruto is het totaal van alle verkopen. Bij netto haal je daar de teruggenomen producten en betalingskortingen die aan een klant die contant betalen worden gegeven af. Het kan namelijk voorkomen dat iemand niet tevreden is en dat ze het product terugsturen. Bereken hier je omzet

Wat is winst?

De winst is het bedrag dat je onder aan de streep overhoudt als alle kosten ervan afgetrokken zijn. dit zijn de verkoopkosten maar ook operationele kosten, afschrijvingen op investeringen etc. de winst is ook het bedrag waarover je belasting moet betalen. Als je een hoge omzet hebt, maar bijvoorbeeld heel veel geld uitgegeven hebt aan marketing en allemaal apparatuur, dan kunnen omzet en winst ver uit elkaar liggen. Een ander woord voor winst en verlies is bedrijfsresultaat.

Wat is cashflow?

Cashflow of kasstroom is het daadwerkelijk geldt dat binnenkomt en uitgegeven wordt in een bepaalde periode. Er wordt dan niet gekeken naar inkomende of uitgaande facturen maar echt naar het geld op je bankrekening. Het verschil tussen het inkomend een uitgaande geld is de cashflow. Dit kan dan ook een getal in de plus zijn, maar het kan net zo goed een getal in de min zijn. Het kan ook zijn dat je een goede of te wel een positieve cashflow hebt maar toch verlies maakt. Dit kan natuurlijk ook andersom dat je een negatieve cashflow hebt maar juist een veel winst maakt.

Het verschil

Winst of verlies is iets anders dan cashflow. Bij winst of verlies wordt nog niet gekeken naar het daadwerkelijke geld dat binnenkomt of eruit gaat. Zo kan je er qua winst op papier goed voorstaan terwijl een deel van jouw klanten nog niet betaald heeft. Als we gaan kijken naar het daadwerkelijke geld dat erin komt en eruit gaat, dan praten we over cashflow. Zoals we ook al eerder zeiden maken mensen hier vaak groter vergissingen in. Het is dan ook heel erg belangrijk dat je dit niet door elkaar gaat halen. Dan raakt je boekhouder of accountant namelijk ook heel erg in de war.